Een sociaal veilige werkomgeving is een omgeving waarin professionals respectvol met elkaar omgaan, zichzelf kunnen zijn, fouten mogen maken en hun vakmanschap optimaal kunnen inbrengen in hun werk. Een werkomgeving ook waarin het open gesprek gevoerd wordt, er wederzijds vertrouwen is en waarin conflicten op een goede manier gezamenlijk worden opgelost.
Onveilige situaties veilig maken
Onveilige situaties moeten op een veilige manier besproken kunnen worden. Wanneer mensen zich onveilig voelen, heeft dat een effect op het team, een afdeling of de gehele organisatie. Een sociaal veilige werkomgeving is verbonden aan allerlei positieve uitkomsten op het werk, zoals meer motivatie en bevlogenheid van individuele medewerkers en bevordering van het leervermogen van individuen, teams en de organisatie als geheel. Sociale veiligheid kan worden geborgd door zowel preventief als repressief instrumenten in te zetten.
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
Een sociaal veilige werkomgeving vraagt om goed werkgever- en werknemerschap. Werkgever en werknemer zijn zich bewust van hun gezamenlijke verantwoordelijkheid om een bijdrage te (moeten) leveren aan een sociaal veilige werkomgeving. Het vraagt kennis en skills in weerbaarheid van medewerkers en ethisch leiderschap bij leidinggevenden.
Onze visie is dat er alleen sprake kan zijn van een sociaal veilige werkomgeving als de organisatie de infrastructuur zowel preventief en repressief op orde heeft, sleutelactoren verbonden zijn en investeert in (preventief) conflictmanagement.

Welke ontwikkelingen kun je verwachten?
Invloeden op macro niveau beïnvloeden de (arbeids)verhoudingen in organisaties. Actualiteiten zoals COVID-19, Black Lives Matter en de opkomst van populisme beïnvloeden hoe mensen werken, wat de positie is van bepaalde werknemersgroepen en hoe de omgangsvormen zijn tot elkaar. Ons programmaplan is geen statisch document; het houdt rekening met actualiteiten die van invloed zijn op sociale veiligheid binnen organisaties.
Wat doet het CAOP?
Het bevorderen van sociale veiligheid is niet eendimensionaal. Het is per organisatie afhankelijk waar behoefte aan is. Daarnaast kun je vanuit preventie tot aan repressie sociale veiligheid bevorderen. Dit betreft een gehele keten aan mogelijkheden. Denk aan:
- de inrichting van een extern meldpunt
- de inzet van een extern vertrouwenspersoon
- het organiseren van bewustwordingssessies met de inzet van de Group Decision Room
- de focus op ethisch leiderschap
- een cultuuranalyse of onderzoek
- het ondersteunen van een onafhankelijke en externe commissie
Het CAOP is bij uitstek een verbinder en kan zowel een individu, collectief, afdeling of gehele organisatie adviseren en begeleiden op dit thema.
Wil je meer informatie over onze producten en diensten? Bekijk dan de volgende pagina’s: