Overstappen naar andere sectoren
Er ontstaat een discussie tussen Ruud van der Aa en Marjolein ten Hoonte over hoe je mensen bewust maakt van de waarde van een overstap naar een andere sector en hoe je het makkelijker maakt om over te stappen naar een andere sector. Diploma’s moeten niet meer alleen maatgevend zijn, zo oppert Ruud, flexwerk moet minder flex worden, en vast werk moet minder vast worden. Marjolein ten Hoonte vult aan dat de overheid voorheen de werknemer beloonde die lang bij een werkgever bleef zitten, omdat het goed was voor de WW-uitkering. Nu wordt er juist van werknemers gevraagd om zich klaar te maken voor een overstap naar een andere sector. Er wordt een andere mindset gevraagd. Tot slot geeft Marjolein ten Hoonte aan dat ze graag zou zien dat een contractvorm niet de zekerheid van het behoud van werk bepaalt.
Uitslagen polls
Tijdens de webinar vulden de deelnemers een aantal polls in over de invloed van de crisis op hun organisatie. In de afbeeldingen hieronder vind je de uitslag per poll. Ruud van der Aa zegt hierover het volgende:
‘De coronacrisis lijkt van invloed op de toekomstige vraag naar personeel. Terwijl ongeveer de helft van de respondenten aangeeft dat de coronacrisis geen invloed heeft op het werven van nieuw personeel, geeft 40% te kennen dat hun organisatie als gevolg van de coronacrisis terughoudend is geworden met het aannemen van nieuw personeel. Daarmee worden de kansen op het vinden van een nieuwe baan voor werkzoekenden dus ook kleiner.
Hoewel de oplopende werkloosheid het aanbod van werkzoekenden vergroot, verwacht vooralsnog slechts een derde deel van de respondenten dat het voor hun organisatie daarmee makkelijker wordt om aan nieuw personeel te komen. Veel respondenten hebben hierover op het moment van de enquête geen mening.
De verwachting dat de coronacrisis leidt tot meer vraag naar personeel met gespecialiseerde ict-kennis en vaardigheden, onder andere als gevolg van meer thuiswerken, lijkt vooralsnog geen realiteit. Wel geeft twee derde van de respondenten aan dat de coronacrisis tot een heel andere behoefte aan kennis en vaardigheden leidt bij het zittende personeel. Een voorlopige conclusie lijkt dan ook dat de coronacrisis meer impact heeft op de inzet en bijscholingsbehoefte van het zittende personeel, en minder op het werven van nieuw personeel.’



