Over ons
Het CAOP draagt bij aan een samenleving waarin mensen betekenisvol kunnen werken. Waarin ze werk kunnen doen dat er in hun ogen toe doet, dat het verschil maakt voor een ander of voor de samenleving als een geheel. Dat doen we door als kenniscentrum te verkennen, te verbinden, te veranderen.
Verkennen
Werkgerelateerde vraagstukken in onderwijs, zorg en overheid.
Werk verandert. Een vak leren of kiezen voor het leven behoort tot het verleden. Omstandigheden veranderen en nieuwe functies worden gecreëerd. Het levert vragen op en onzekerheid, waardoor partijen vaker lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Werkgevers en werknemers moeten samen op zoek naar nieuwe antwoorden.
Het CAOP richt zich als onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk op werkgerelateerde vraagstukken in het onderwijs, de zorg en de overheid. Zo verkennen we wat in de huidige situatie wringt en wat in de toekomst nodig zal zijn om als professional en werkgever een betekenisvolle werkrelatie te hebben.
Verbinden
Tussen werkgever en werknemer, en tussen wetenschap en praktijk.
Het CAOP is het expertiseplatform waarop partijen elkaar vinden om werkgerelateerde vraagstukken te beantwoorden. Wij verbinden het perspectief van de werkgever met dat van werkenden en leggen de verbinding tussen wetenschappelijke inzichten en de praktijk. Dat kunnen wij doen door onze 20-jarige ervaring in de zorg, het onderwijs, de overheidssector en met ons opgebouwde netwerk in de wetenschap. Onze eigen bijzondere hoogleraren zijn daarvan een sprekend voorbeeld.
Veranderen
Door agenderen, opleiden en faciliteren.
Verbinden is geen doel op zich; het CAOP wil actief en zichtbaar bijdragen aan het oplossen van werkgerelateerde vraagstukken. Om dat te bereiken levert het CAOP advies, fonds-, project-, en programmamanagement, onderzoek en ondersteuning rondom werkgerelateerde vraagstukken. We opereren proactief: agenderen zaken waar te weinig oog voor is, leiden bijvoorbeeld bestuurders en ondernemingsraden op als er een kennisachterstand is en faciliteren partijen als het moeilijk blijkt om effectief in gesprek te komen en te blijven.
Dit deden wij in 2019
In ons online jaarverslag laten we met veel voorbeelden, foto’s, video’s en infographics zien wat er in 2019 gebeurde op onze thema’s en in onze organisatie. We vertellen meer over onze opdrachten, de impact daarvan, onze mensen en onze financiële cijfers. Zo krijg je snel een duidelijk en prettig overzicht van onze activiteiten in 2019.
Lees verder
Raad van Toezicht
De stichting heeft een Raad van Toezicht aan wie het toezicht op het beleid van de directeur-bestuurder en op de algemene gang van zaken in de stichting is opgedragen, binnen de taken en bevoegdheden die krachtens de wet en de statuten van de stichting aan hem zijn gegeven. De Raad van Toezicht heeft geen inhoudelijke bemoeienis met de door het CAOP uit te voeren werkzaamheden. De Raad van Toezicht hanteert als uitgangspunt voor zijn functioneren de algemene beginselen van goed openbaar bestuur.
Geschiedenis
Het CAOP komt oorspronkelijk voort uit het secretariaat van het Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken en de Advies- en Arbitragecommissie. In 1989 wordt het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel (CAOP) een zelfstandige organisatie binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Zes jaar later, op 1 januari 1995, wordt het CAOP een onafhankelijk dienstverlener, los van het ministerie.
Sinds de verzelfstandiging heeft het CAOP zijn werkterrein en activiteiten voortdurend uitgebreid. We houden ons al lang niet meer uitsluitend bezig met overheidspersoneel. Ook zijn de arbeidsmarkt en arbeidsverhoudingen de afgelopen jaren sterk veranderd. Die veranderingen vragen voortdurend om inzichtelijke vertalingen naar trends en ontwikkelingen in arbeidszaken. Daarin voorziet het CAOP.
Daarnaast initieert het CAOP discussies over arbeidsvraagstukken. We zetten onze kennis en expertise in voor een grote variëteit aan opdrachten en vraagstukken in het publieke domein. Met goede praktijkvoorbeelden, praktische instrumenten en andere oplossingen bevorderen we kennisdeling en -toepassingen.