
MDIEU voor bedrijven
Medewerkers die bekwaam, gemotiveerd en gezond zijn om hun werk tot aan hun pensioen te blijven doen, zijn van grote waarde. Het loont daarom om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Welke initiatieven passen het beste bij jouw organisatie? Hoe voer je deze uit? En hoe kun je hierbij gebruik maken van een MDIEU-subsidie? Het CAOP helpt je deze vragen te beantwoorden en ontzorgt jouw organisatie bij iedere stap.
Voor wie is het?
Met de Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden (MDIEU) ondersteunt het kabinet samenwerkende partijen of zelfstandige (arbeids)organisaties die knelpunten willen aanpakken en investeren om de medewerkers gemotiveerd, gezond en productief te houden. Met de regeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) kun je activiteiten die gericht zijn op duurzame inzetbaarheid voor 50% gesubsidieerd krijgen.
Wat houdt het in?
Investeren in duurzame inzetbaarheid is nu extra interessant dankzij de MDIEU. Om hier gebruik van te maken, moet een organisatie aan een aantal voorwaarden voldoen en het aanvragen van de subsidie is complex. Het CAOP ondersteunt je bij iedere stap die nodig is om te komen tot een sluitende aanpak. Van een analyse om de knelpunten in kaart te brengen tot het opzetten en uitvoeren van een compleet activiteitenplan. En de administratieve lasten? Die kun je uitbesteden aan ons en worden ook nog eens vergoed.
Hoe werkt het?
Onze aanpak hierbij is gebaseerd op cocreatie. Gedurende het proces werken we nauw samen met jou en de mensen binnen je organisatie. Door vroegtijdig belanghebbenden te betrekken, streven wij naar herkenbaarheid en draagvlak. Twee zaken die belangrijk zijn om je plannen optimaal in praktijk te brengen.
Om het overzichtelijk te maken zijn de mogelijkheden die deze subsidieregeling biedt, onder te verdelen in drie categorieën. Het CAOP kan je ondersteunen bij iedere stap:
- Analyseren van jouw organisatie en de specifieke arbeidsmarkt
- Opstellen en uitvoeren van een activiteitenplan
- Advies, begeleiding en ontzorg bij de financiering, administratie en het beheer van je project
1. Bedrijfsanalyse
Aan ieder traject gaat een bedrijfsanalyse vooraf. Deze is zelfs een voorwaarde voor de subsidie en vormt de basis voor een gericht advies om personele knelpunten in jouw organisatie aan te pakken. Met onze aanpak werken we met de voornaamste stakeholders aan de uitgangspunten, doelen en contouren van de aanvraag. Bekijk een aantal voorbeelden van bedrijfs- en sectoranalyses.
2. Opstellen en uitvoeren van activiteitenplan
Investeren in duurzame inzetbaarheid kan met verschillende activiteiten. Het CAOP kan je precies vertellen welke activiteiten subsidiabel zijn én we kunnen hulp bieden bij het opstellen van een plan dat past bij jouw organisatie. We maken gebruik van de menukaart die SZW heeft opgesteld en bespreken welke nieuwe activiteiten interessant zijn, maar we kijken ook naar bestaande activiteiten die uitgebreid kunnen worden of een boost nodig hebben. Belangrijk is dat de activiteiten aansluiten bij de knelpunten en bij een van de vier thema’s van de MDIEU-subsidie:
- Het bevorderen van gezond, veilig en vitaal werken
- Het bevorderen van goed werkgeverschap en goed opdrachtgeverschap
- Het stimuleren van een leven lang ontwikkelen en arbeidsmobiliteit van werkenden
- Het bevorderen van bewustwording en van de eigen regie van werkenden op hun loopbaan
Naast deze opties kan de MDIEU-subsidie in sommige gevallen ook gebruikt worden om maatwerkafspraken te maken rondom eerder uittreden (door middel van de RVU-regeling).
Wij hebben veel ervaring opgedaan bij het ondersteunen van MDIEU-trajecten in eerdere subsidieronden voor sectoren. Hieronder een aantal voorbeelden ter inspiratie:
- Ook MDIEU-subsidie voor deel culturele en creatieve sector na unieke samenwerking
- A+O VVT heeft MDIEU-subsidie binnen: veel aandacht voor duurzame inzetbaarheid
- Sector georganiseerde sport zet flink in op duurzame inzetbaarheid met MDIEU-indiening
- O&O-fonds GGZ en het CAOP gaan weer samenwerken
3. Ontzorgen bij financiering, beheersing en administratie van je project
Op basis van goede plannen alleen verstrekt SZW geen subsidie. Er zijn nog een aantal eisen waaraan voldaan moet worden om gebruik te kunnen maken van de MDIEU-subsidie. Denk aan een begroting en het bijhouden van de projectadministratie. Het CAOP kan hierin ondersteunen én ervoor zorgen dat de balans tussen inspanning en toegekende subsidie gezond is.
Administratieve lasten waar wij je onder andere bij helpen:
- Het opstellen van een begroting
- Het opzetten van de projectadministratie conform de eisen van SZW
- Het automatiseren van documentstromen
- Het akkoord geven op documenten en facturen
- Het begeleiden van de accountant bij controles gedurende de projectperiode
We hebben ruime ervaring met dergelijke administraties en dit stelt ons in staat om jou maximaal te ontzorgen. Zo kunnen we ook jouw projectadministratie snel, efficiënt en correct uit handen nemen. Zo maak je optimaal gebruik van de MDIEU, zonder dat het veel tijd én geld kost. Ook deze kosten zijn namelijk subsidiabel.
Hoeveel kost het?
Het is dankzij de MDIEU-subsidie nu extra interessant om te investeren in duurzame inzetbaarheid. Hoeveel onze dienstverlening kost, is sterk afhankelijk van de aard en omvang van het project en de gewenste ondersteuning. Een offerte is daarom altijd maatwerk. Benieuwd welke opties het beste passen bij jouw organisatie? Neem vrijblijvend contact op met onze experts.
Ga vrijblijvend in gesprek met een expert

Bouwers

Davelaar