AZW vaart nieuwe koers: kennisdeling wordt prioriteit
Onderzoeksprogramma AZW gaat de komende vijf jaar door met een nieuwe opzet. Zo richten ze zich minder op het doen… Meer
Nieuws
Mensen met een baan besteedden de afgelopen jaren minder aan (bij)scholing. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Daarnaast gingen minder mensen actief op zoek naar een nieuwe baan ondanks (dreigend) baanverlies. Met een snel veranderende arbeidsmarkt en de stijgende pensioenleeftijd is het juist belangrijk dat werkenden aandacht besteden aan hun eigen duurzame inzetbaarheid. Waarom is duurzame ontwikkeling zo belangrijk en hoe komen werkenden in beweging?
Om mensen weerbaarder te maken voor een steeds veranderende arbeidsmarkt en ze goed inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt, is het van belang dat zij (bij)scholingstrajecten blijven volgen en informeel kunnen leren op de werkvloer. Van 2014-2018 bleef de scholingsdeelname gelijk. In 2019-2020 namen minder mensen deel uit van (bij)scholingstrajecten. Het aandeel mensen dat informeel bijleerde op de werkplek bleef gelijk. Dat blijkt uit het SCP-onderzoek dat om de twee jaar plaatsvindt.
Om de arbeidsdeelname te vergroten en ervoor te zorgen dat werkenden in staat zijn langer door te werken, is duurzame ontwikkeling nodig. De arbeidsmarkt verandert continu door toenemende globalisering, robotisering en technologische ontwikkelingen en dus moet ook de kennis en vaardigheden van werkenden meeveranderen.
Bij duurzame ontwikkeling spelen drie aspecten een rol:
Naast professionalisering zijn ook wendbaarheid en mobiliteit belangrijk voor werkenden en werkzoekenden, zeker in de huidige veranderende arbeidsmarkt. Dat blijkt ook uit het onderzoek van SCP, waarin staat dat steeds minder mensen naar nieuw werk zoeken bij (dreigend) baanverlies. In 2018 ging het economisch beter en raakten minder mensen hun baan kwijt, waardoor ze minder de behoefte hadden om naar werk te zoeken. In 2020 waren er minder vacatures, waardoor er minder baanopeningen waren waar mensen op konden solliciteren. Daarnaast spelen waarschijnlijk ook de coronasteunmaatregelen van de overheid een rol. Die was vooral gericht op baanbehoud om te voorkomen dat mensen werkloos raakten.
Professionalisering, anticiperen en bewegen staan in verbinding met elkaar en vormen een logisch samenhangend geheel (zie figuur hieronder).
De situatie van een werkende bepaalt vaak op welke van de drie aspecten hij zich richt. Iemand die net zijn studie heeft afgerond, zal vooral bezig zijn met professionalisering, terwijl iemand die zijn baan dreigt te verliezen op zoek zal gaan naar ander werk (mobiliteit). Maar duurzaam ontwikkelen is pas echt effectief als werkenden zich op alle drie de aspecten richten en een actieve houding aannemen. Zo worden werkenden weerbaarder en wendbaarder. Kortom: naarmate professionaliteit, wendbaarheid en mobiliteit beter met elkaar verbonden zijn, houden werkenden en werkzoekenden meer perspectief op werk en inzetbaarheid. En dat komt zowel hun eigen (toekomstig) functioneren als de arbeidsmarkt ten goede.
Uit het onderzoek van SCP blijkt dat er nog te weinig beweging is onder werkenden en er te weinig aandacht wordt besteed aan duurzame ontwikkeling. Werkgevers kunnen werkenden helpen en hen stimuleren met hun eigen ontwikkeling bezig te zijn. We onderscheiden drie componenten:
Hoe beter een werkgever in staat is om aan de randvoorwaarden voor weten, willen en kunnen tegemoet te komen, des te groter is de kans dat duurzaam ontwikkelen ook echt van de grond komt.
Op individueel niveau werken werkenden en werkzoekenden aan hun duurzame ontwikkeling, maar organisaties moeten hier op regionaal niveau de randvoorwaarden voor scheppen. Duurzame ontwikkeling is dan ook een verantwoordelijkheid van verschillende partijen op ieder niveau. We onderscheiden, naast het individuele niveau, de volgende niveaus:
Om van duurzame ontwikkeling een succes te maken, hebben alle betrokken partijen van de verschillende niveaus elkaar nodig. Zo is uitwisseling van kennis en ervaring tussen de niveaus belangrijk, want hoe meer het individueel, organisatie-, regionaal en landelijk niveau op elkaar aansluiten, des te beter lukt het in de praktijk om duurzaam ontwikkelen effectief vorm te geven.
Ook de overheid ziet het belang in van duurzaam ontwikkelen. In de hoofdlijnenbrief van minister Van Gennip van het ministerie van SZW wordt dat onderstreept en geeft ze aan dat publieke en private partijen gezamenlijk de verantwoordelijkheid hebben om te zorgen voor een goede arbeidsmarktinfrastructuur. Hieronder een passage uit de hoofdlijnenbrief:
‘Mensen moeten zoveel mogelijk eigen regie kunnen nemen op hun loopbaan en
eigen ontwikkeling. De ambitie is om toe te werken naar een publiek-private
arbeidsmarktinfrastructuur die werkenden, werkzoekenden en werkgevers
toegang biedt tot integrale, herkenbare en laagdrempelige dienstverlening die
aansluit bij wat in hun situatie nodig is. Daarin houden private en publieke partijen
ieder hun eigen verantwoordelijkheid. Met de crisisdienstverlening door regionale
mobiliteitsteams is daarmee al ervaring opgedaan. We willen van deze aanpak
behouden wat goed blijkt te werken’
De komende jaren maken veel arbeidsmarktfondsen gebruik van de MDIEU-subsidieregeling, waarmee duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda staat. MDIEU staat voor Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid & Eerder Uittreden. Het doel is om zoveel mogelijk mensen gezond hun pensioen te laten bereiken door te investeren in duurzame inzetbaarheid. Sectoren kunnen hier een plan voor indienen en er subsidie voor krijgen om het uit te voeren. Het CAOP ondersteunt als arbeidsmarktkenniscentrum arbeidsmarktfondsen bij het indienen van een MDIEU-aanvraag. Daarnaast is het CAOP in veel gevallen betrokken bij de uitvoering van de plannen en de (financiële) verantwoording, zoals bij A+O VVT en de sector georganiseerde sport.
Wil jij meer weten over duurzaam ontwikkelen of op welke manier het CAOP je kan helpen? Neem onderaan de pagina contact met ons op.
Onderzoeksprogramma AZW gaat de komende vijf jaar door met een nieuwe opzet. Zo richten ze zich minder op het doen… Meer
Onderwijsministers Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en Dijkgraaf (OCW) presenteren in de kamerbrief Lerarenbeleid 2022 hun plannen om het lerarentekort… Meer
De laatste jaren was het CAOP betrokken bij verschillende onderzoeken naar mogelijke blootstelling van personeel aan chroom-6. Dit speelde bij… Meer
Het nieuwe jaar is gestart en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Voor veel mensen gaat dat over… Meer
Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over de richtlijn ‘loontransparantie’. De richtlijn moet er onder andere… Meer
Sociale veiligheid stond in 2022 hoog op de agenda van bestuurders en moet ook in de komende jaren prioriteit krijgen… Meer
In het OR/Magazine van december 2022 beantwoorden de experts medezeggenschap van het CAOP de volgende vraag: Wat mag er allemaal… Meer
Maar we gaan graag met je in gesprek. Neem contact op en wij koppelen je vrijblijvend aan één van onze experts.