Veelgestelde vragen over Steunpunt Integriteit
Wanneer kun je het Steunpunt inschakelen? Wat doet het Steunpunt precies? Blijft de informatie die je deelt met het Steunpunt vertrouwelijk? Zijn er kosten verbonden aan advies van het Steunpunt? Kijk hieronder voor de antwoorden op deze en andere vragen.
Wie kan het Steunpunt inschakelen?
Je kunt het Steunpunt inschakelen als je (mogelijk) de opdracht geeft tot een integriteitsonderzoek naar een politieke ambtsdrager. Dit doet meestal de commissaris van de Koning, burgemeester of voorzitter van het waterschap. Soms overweegt de volksvertegenwoordiging om zelf opdracht te geven tot een onderzoek. Ook kan de begeleiding van een onderzoek bij de griffier of gemeentesecretaris liggen. Al deze partijen kunnen het Steunpunt inschakelen voor advies.
Wanneer kun je het Steunpunt inschakelen?
Je kunt het Steunpunt inschakelen vanaf het eerste signaal van een mogelijke integriteitsschending door een politieke ambtsdrager. Je kunt het Steunpunt ook inschakelen voor algemene voorlichting.
Wat doet het Steunpunt precies?
Het Steunpunt adviseert over:
- de aanpak van vermoedens van integriteitsschendingen door politieke ambtsdragers;
- de manier waarop een integriteitsonderzoek dient te verlopen.
Wat zijn ‘politieke ambtsdragers’?
Dit zijn bestuurders en gekozen volksvertegenwoordigers. Bij de provincies zijn dit commissarissen van de Koning, gedeputeerden en Statenleden. Bij gemeenten zijn dit burgemeesters, wethouders en raadsleden. Bij de waterschappen zijn dit voorzitters, leden van het dagelijks bestuur en leden van het algemeen bestuur.
Waar kun je een vermoeden van een misstand of integriteitsschending melden?
Je kunt anoniem misstanden melden via De Vertrouwenslijn. Werk je bij de overheid en gaat je melding over je eigen organisatie? Dan volg je de meldprocedure van je organisatie. Je leidinggevende is het eerste meldpunt. Kun je of wens je hiervan geen gebruik te maken, dan kun je meestal terecht bij een vertrouwenspersoon. Kun je geen gebruik maken van de meldpunten in jouw organisatie? Dan kun je terecht bij het Huis voor klokkenluiders. Hier kun je ook een misstand melden wanneer deze niet adequaat wordt behandeld en is afgedaan in je eigen organisatie. Twijfel je over melden of heb je vragen over de meldprocedure? Vraag dan advies aan het Huis voor klokkenluiders.
Burgers kunnen hun vermoeden van een misstand melden bij de betreffende organisatie. Veel organisaties vermelden op hun website op welke manier je dit kunt doen. Ben je via je werk in aanraking gekomen met een mogelijke misstand in een andere organisatie? Dan kun je je laten adviseren door het Huis voor klokkenluiders.
Hoe neem je contact op met het Steunpunt?
Neem contact op met het Steunpunt, via 070-376 5950 of steunpuntintegriteit@caop.nl. Voor het delen van vertrouwelijk informatie zijn beveiligde faciliteiten aanwezig. We raden je aan geen vertrouwelijke informatie te verzenden voordat je hierover telefonisch contact hebt gehad.
Verricht het Steunpunt zelf integriteitsonderzoek?
Nee, het Steunpunt verricht zelf geen onderzoek.
Adviseert het Steunpunt bij onderzoek naar politici en bestuurders?
Ja, dit doet het uitsluitend op verzoek van een commissaris van de Koning, burgemeester, voorzitter van een waterschap of volksvertegenwoordiging.
Adviseert het Steunpunt bij onderzoek naar ambtenaren?
Nee, tenzij het gaat om ambtenaren uit de ambtelijke top, waarbij onder meer publicitaire druk valt te verwachten. Dit doet het uitsluitend op verzoek van een commissaris van de Koning, burgemeester, voorzitter van een waterschap of volksvertegenwoordiging.
Kun je het Steunpunt inschakelen als je twijfelt of integriteitsonderzoek nodig is?
Ja, je kunt het Steunpunt benaderen als je signalen krijgt van een mogelijke integriteitsschending door een politieke ambtsdrager. Dit kun je uitsluitend doen als commissaris van de Koning, burgemeester, voorzitter van een waterschap of een volksvertegenwoordiging.
Blijft informatie die je deelt met het Steunpunt vertrouwelijk?
Ja, alle informatie die je met het Steunpunt deelt, blijft vertrouwelijk. Er worden alleen niet herleidbare data vastgelegd voor eigen gebruik.
Hoe kun je vertrouwelijke informatie delen met het Steunpunt?
Voor het delen van vertrouwelijk informatie zijn beveiligde faciliteiten aanwezig. We raden je aan geen vertrouwelijke informatie te verzenden voordat je hierover telefonisch contact hebt gehad.
Zijn er kosten verbonden aan advisering door het Steunpunt?
Nee, aan de inzet van het Steunpunt zijn geen kosten verbonden. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekostigt het Steunpunt.
Waar is het Steunpunt ondergebracht?
Het Steunpunt maakt onderdeel uit van het CAOP.
Wil je hier meer over weten?
Groot
Raijmakers