Steunpunt Integriteit (SIPA)
Ben je commissaris van de Koning, burgemeester of voorzitter van een waterschap? Krijg je signalen van een mogelijke integriteitsschending door een politieke ambtsdrager en wil je integriteitsonderzoek uit laten voeren? Dan kun je het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers (SIPA) inschakelen voor advies. Het Steunpunt biedt alert, onafhankelijk en vakkundig advies over de aanpak van mogelijke integriteitsschendingen. Ook als je snel moet handelen.
Hoe werkt het?
Neem contact op met het Steunpunt, via 070-376 5950 of steunpuntintegriteit@caop.nl. Je wordt dezelfde of de volgende werkdag teruggebeld voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek krijg je op hoofdlijnen informatie over de aanpak van een mogelijke integriteitsschending, en eventueel een persoonsgericht integriteitsonderzoek. Ook wordt samen met jou vastgesteld of het noodzakelijk is om je specifieke casus in detail te bespreken. Hierna volgt een tweede afspraak voor een gedetailleerd gesprek over de casus. Tijdens dit tweede gesprek kun je in detail ingaan op de te nemen vervolgstappen.
Veelgestelde vragen
Wanneer kun je het Steunpunt inschakelen? Wat doet het Steunpunt precies? Blijft de informatie die je deelt met het Steunpunt vertrouwelijk? Zijn er kosten verbonden aan advies van het Steunpunt? Kijk voor de antwoorden op deze en andere vragen bij de veelgestelde vragen.
Wegwijzer Vermoeden integriteitsschending politieke ambtsdragers
Integriteit is een kernwaarde om goed te kunnen functioneren in het openbaar bestuur. Bestuurders en politiek ambtsdragers zijn op dat punt kwetsbaar en daarom is het van belang dat je vanuit jouw verantwoordelijkheid als commissaris van de Koning (cvdK), burgemeester of voorzitter van het waterschap een gedegen integriteitsbeleid voert. Zo kun je integriteitsschendingen voorkomen. Toch blijven incidenten nooit helemaal uitgesloten. Wat staat je als beslisser over bestuurlijke integriteit dan te doen? In de Wegwijzer Vermoeden integriteitsschending politieke ambtsdragers lees je welke formele stappen je als verantwoordelijke voor integriteitsbeleid hebt te nemen. De beschreven praktijkervaringen kunnen je helpen bij de beslissing of een vervolgstap echt noodzakelijk is en welke alternatieven er zijn. Op die manier houd je een eventuele schending zo beheersbaar mogelijk. De Wegwijzer is daarmee zowel een naslagwerk voor het formele traject als een verzameling good practices om het lerend vermogen te vergroten.
Over het steunpunt SIPA
Het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers is in 2015 in het leven geroepen door toenmalig minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het steunpunt:
- adviseert over de aanpak van mogelijke integriteitsschendingen door politieke ambtsdragers;
- geeft algemene voorlichting over de aanpak van integriteitsschendingen;
- onderhoudt contacten met het onderzoeksveld;
- registreert de relevante casuïstiek anoniem;
- signaleert nieuwe ontwikkelingen, trends en patronen.
Ga vrijblijvend in gesprek met een expert
Groot
Raijmakers