Onderwijsministers presenteren nieuwe plannen om lerarentekort tegen te gaan
Onderwijsministers Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en Dijkgraaf (OCW) presenteren in de kamerbrief Lerarenbeleid 2022 hun plannen om het lerarentekort… Meer
De onderwijsarbeidsmarkt kent zowel een kwantitatieve als een kwalitatieve dimensie. Bij de kwantitatieve invalshoek gaat het vooral om arbeidsmarktvraagstukken als mobiliteit, vervangingsvraag, vergrijzing, beloning en motivatie, en arbeidsproductiviteit. Bij de kwalitatieve invalshoek gaat het om vraagstukken als opleiding en professionalisering, leven lang leren, kwaliteit van de arbeid. Kwalitatieve en kwantitatieve aspecten zijn nauw met elkaar verweven. Leerkrachten die bijvoorbeeld niet tevreden zijn over hun ontwikkelingsmogelijkheden, zullen de sector eerder verlaten. Voor de Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt zijn dan ook beide invalshoeken relevant.
De Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt richt zich in principe op de gehele onderwijssector, van po tot en met ho. Dat laat onverlet dat in veel onderzoek verbijzondering naar specifieke onderwijssectoren wel gewenst is. De afzonderlijke onderwijssectoren verschillen in een aantal opzichten sterk van elkaar. Anderzijds is er tussen onderwijssectoren een grote overlap, zijn er thema’s die in alle sectoren in meer of mindere mate spelen (vergrijzing, diversiteit, functiedifferentiatie, professionele ruimte etc.) en worden doorlopende leerlijnen nagestreefd. Onderwijssectoren kunnen met andere woorden veel van elkaar leren.
Een belangrijke dimensie betreft de praktijkgerichtheid versus de wetenschappelijke invalshoek. Voor de leerstoel zal het onderzoek voldoen aan het wetenschappelijk normenkader en tegelijkertijd voldoende praktijkgericht zijn zodat de sector er daadwerkelijk wat aan heeft. De wetenschap wordt op haar beurt gevoed door praktijkervaringen, wat een belangrijke verrijking betekent.
Voor de Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt is een meerjarig projectplan opgesteld als kader voor gezamenlijke kennisactiviteiten en producties. Aan de basis van het projectplan ligt een reeks expertmeetings gerelateerd aan Lerarenagenda. Deze reeks fungeert als platform van/voor experts en dient ter voorbereiding van onderzoekprojecten en andere activiteiten.
Prof. dr. Frank Cörvers bekleedt aan Tilburg University (Tilburg Law School) de bijzondere leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt. De leerstoel is ondergebracht bij het CAOP in Den Haag.
Frank Cörvers (1966) studeerde algemene economie in Maastricht en Hannover, en promoveerde aan Maastricht University op een onderzoek naar de invloed van onderwijs en training op de internationale concurrentiepositie van de industrie. Hij werkte als docent aan de economische faculteit bij Maastricht University, en als onderzoeker, projectleider en leidinggevende bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Tegenwoordig leidt hij bij het ROA het onderzoeksprogramma Menselijk kapitaal in de regio, in combinatie met de invulling van de bijzondere leerstoel Demografische transitie, menselijk kapitaal en werkgelegenheid aan Maastricht University. Hij is voor deze bijzondere leerstoel tevens verbonden aan het Nederlands Expertise en Innovatiecentrum Maatschappelijke Effecten Demografische krimp (Neimed) te Heerlen. Eerder was hij acht jaar lang toezichthouder bij Citaverde College, en sinds januari 2014 is hij toezichthouder bij Zuyd Hogeschool.
Zijn recente publicaties gaan over de arbeidsmarkt voor leraren, macrodoelmatigheid van opleidingen, arbeidsmarktflexibiliteit, migratie, brain drain en regionale arbeidsmarkten. Hij is fellow bij Netspar (Tilburg University) en het Network Social Innovation (NSI) van Maastricht University. Hij publiceerde tientallen onderzoeksrapporten voor opdrachtgevers van onder andere ministeries, provincies, Europese instellingen, OECD, World Bank, en onderwijs- en branche-organisaties. Hij wordt als expert op het terrein van onderwijs en arbeidsmarkt regelmatig gevraagd voor interviews en workshops, en voor onderzoek en advies bij ministeries, adviesorganen (SER, Onderwijsraad, WRR, AWT, etc.) en lagere overheden.
Marc van der Meer is bijzonder hoogleraar ‘Onderwijsarbeidsmarkt’ bij het onderzoeksinstituut Tilburg Law School van Tilburg University en van het CAOP in Den Haag. Hij studeerde algemene economie in Tilburg en Madrid, en promoveerde aan de Amsterdamse School voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek (ASSR) op het proefschrift ‘Vaklieden en werkzekerheid’ (promotores: CJM Schuyt en J.Visser). Hij werkte eerder als hoofd opleidingen en universitair hoofddocent bij het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies (AIAS), en als programmaleider bij het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI). De afgelopen vijf jaar was hij de eerste directeur van het landelijk Expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo). Momenteel is hij als onafhankelijk wetenschappelijk adviseur verbonden aan de MBO-sector. Hij werkt afwisselend op locatie in Woerden, Zoetermeer, Tilburg en Den Haag. Marc van der Meer vertegenwoordigt de Nederlandse overheid bij de OECD op het terrein van VET, en is met Ton Wilthagen deelnemer aan het Europese zevende kaderprogramma STYLE naar jeugdwerkloosheid. Hij is mede-initiatiefnemer van de professionele community Het nieuwe beroepsonderwijs, dat is ondergebracht in het Mediacollege in Amsterdam. Hij is tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Arbeidsverhoudingen en initiatiefnemer van het online Platform Arbeidsverhoudingen, dat momenteel gelanceerd wordt om het publieke debat over de arbeidsverhoudingen te faciliteren.
Beide hoogleraren gaan zich een dag per week bezighouden met de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van de onderwijsarbeidsmarkt, zoals professionalisering, de behoefte aan onderwijspersoneel, mobiliteit van leraren, imago van het beroep, vergrijzing en arbeidsproductiviteit. De leerstoel richt zich op onderzoek, op onderwijs en op kennisuitwisseling en kennisverspreiding.
In hun onderzoek gaan de hoogleraren vooral de ontwikkelingen van de onderwijsarbeidsmarkt bestuderen en deze, waar relevant, vergelijken met andere sectoren. Jaarlijks verzorgen zij een keuzevak voor masterstudenten van diverse studierichtingen en geven zij postacademische cursussen en gastcolleges.
Mariëtte Amsing (1987) is sinds midden augustus 2015 begonnen als promovendus bij de bijzondere Leerstoel ‘Onderwijsarbeidsmarkt’ van Tilburg University (Tilburg Law School) en het CAOP in Den Haag.
Mariëtte studeerde Algemeen Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar bachelor volgde ze de richting Onderwijskunde, haar master rondde ze af binnen de richting Lifelong Learning. Tijdens haar master deed ze een comparatief onderzoek naar de positie van niet-traditionele studenten (deeltijdstudenten, zij-instromers, oudere studenten etc.) in het hoger onderwijs in Nederland en in de Verenigde Staten. Hiervoor was ze in 2010 een half jaar verbonden aan Teachers College, Columbia University, New York.
Na haar opleiding werkte ze als docent en junior-onderzoeker bij de Rijksuniversiteit Groningen, waar ze onder meer betrokken was bij het onderzoek van de Commissie-Samson naar seksueel misbruik binnen de jeugdzorg. De afgelopen 3 jaar was ze werkzaam als adviseur onderwijs bij consultancybureau BMC, met een focus op innovatietrajecten als zomerscholen tegen zittenblijven, blended learning, vernieuwing van de beroepsgerichte examens en talentenprogramma’s in het vmbo.
Mariëtte gaat zich de aankomende 4 jaar bezighouden met de invloed van flexibilisering op arbeidsrelaties in het onderwijs. Ze zal daarbij gaan kijken naar de kwalitatieve en kwantitatieve aspecten van de onderwijsarbeidsmarkt, zoals professionalisering, HRM, de behoefte aan onderwijspersoneel, startende leraren, mobiliteit van leraren, imago van het beroep, de invloed van vakbonden etc. Mariëtte werkt afwisselend op locatie in Tilburg, Den Haag en Utrecht.
Wil je meer weten over het thema of van gedachten wisselen met Mariëtte?
Neem dan contact met haar op via m.amsing@caop.nl of via 06 – 127 66 145.
Met onderstaande link ga je naar de publicatie- en onderzoekreeks van Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt.
Bijzonder hoogleraar Frits van der Meer presenteert zijn publicatie Openbaar bestuur en het ambtelijk apparaat. Hij overhandigt zijn boek aan Gert-Jan Buitendijk, secretaris-generaal ministerie van Algemene Zaken en lid Bestuur Stichting Leerstoelen. Tijdens de overhandiging spreken ze met elkaar over de huidige staat van het openbaar bestuur en spreken ze verwachtingen uit.
Bestel een exemplaarCAOP gebruikt YouTube. Omdat je onze cookies niet toestaat kunnen we geen video’s vertonen. Je kunt natuurlijk alsnog cookies accepteren.
Onderwijsministers Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en Dijkgraaf (OCW) presenteren in de kamerbrief Lerarenbeleid 2022 hun plannen om het lerarentekort… Meer
Hoe zien de rollen en verantwoordelijkheden in en om de school eruit? Hoe verhouden die zich tot elkaar? En hoe… Meer
Binnenkort begint het WK-voetbal in Qatar. Het is nog maar de vraag of wij met ons Oranje de wereldbeker omhoog… Meer
Ongestructureerd, te laat, te veel ad hoc, crisismanagement: de hoogleraren van het CAOP en Sardes zijn kritisch over de plannen… Meer
De overheid is in transitie en de positie en rol van ambtenaren veranderen. Dat heeft ook gevolgen voor loyale tegenspraak… Meer
De Universiteit Maastricht heeft prof. dr. Tim Huijts per 1 september 2022 benoemd tot hoogleraar op de leerstoel Positive Health… Meer
CAOP-onderzoekers onderzochten namens de Kennisrotonde het antwoord op de vraag ‘Wat is het effect van een resultaatverplichting versus een deelnameverplichting… Meer
Mensen met een baan besteedden de afgelopen jaren minder aan (bij)scholing. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau… Meer
Onlangs adviseerde de Europese Raad de EU-lidstaten om meer in te zetten op opleidingen voor volwassenen, ofwel individuele leerrekeningen. De… Meer
Minister Dijkgraaf van OCW en minister Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs hebben in de Kamerbrief Lerarenstrategie de noodklok geluid… Meer
Het vertrouwen tussen burger en overheid blijft maar schommelen. Wat zijn de oorzaken en wat is nodig om het structureel… Meer
In opdracht van het ministerie van OCW deed het CAOP een jaar geleden onderzoek naar tekortvakken in het voortgezet onderwijs,… Meer
Heeft de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in januari 2020 effect gehad op de rechtspraak over ambtenaren?… Meer
Per 1 april 2022 fuseert het CAOP met Kennisland, een stichting die net als wij werkt aan maatschappelijke vraagstukken in… Meer
Demissionaire ministers Van Engelshoven (OCW) en Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) kijken in een kamerbrief terug op het… Meer
De gemeente Den Haag kampt met een groot tekort aan leraren in het primair onderwijs (po), waardoor de kwaliteit van… Meer
Voor veel scholen is het op het moment moeilijk om vacatures te vervullen. Volgens het Ministerie van Onderwijs loopt het… Meer
Tussen overheid en onderwijs heerst wantrouwen. Daarom is er teveel wet- en regelgeving en te weinig vrijheid voor docenten. ‘De… Meer
De toeslagenaffaire, gaswinning, aanpak van de coronacrisis, Limburgse integriteitskwesties. Dergelijke gebeurtenissen zetten het vertrouwen tussen overheid en burger onder druk.… Meer
Waarom gaat er zoveel mis bij uitvoeringsorganisaties van de overheid? Die vraag stond centraal tijdens de parlementaire enquête van afgelopen… Meer
‘Het kabinet kan de salarissen in de zorg niet verhogen, omdat er bij de kabinetsformatie harde afspraken zijn gemaakt.’ Dat… Meer
Al geruime tijd maken de politiek en het hoger onderwijs zich zorgen over de aansluiting tussen economische mbo- en hbo-opleidingen… Meer
Prof. dr. Paul van der Heijden, hoogleraar internationaal arbeidsrecht Universiteit Leiden en voorzitter bestuur Leerstoelen van het CAOP, is door… Meer
Wat betekent de coronacrisis voor het werk bij de overheid? Zorgt die voor een omwenteling? Versterkt de crisis tendensen die… Meer
CAOP-directeur Patrick Banis en Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt, gingen met elkaar in discussie op 26 mei 2020… Meer
Tijdens de webinarserie Hoe werken we na de crisis? bespreken we hoe groot de impact van de coronacrisis is op… Meer
Dinsdag 26 mei was ik spreker bij een online seminar van het CAOP, samen met hoogleraar Marc van der Meer.… Meer
Het bevoegdhedenstelsel van het voortgezet onderwijs is complex en toe aan vernieuwing. Het stelsel moet zich meer richten op de… Meer
De overheid stelde in het begin van de coronacrisis een lijst op met alle cruciale beroepen. Hierbij kun je denken… Meer
Altijd als de overheid en sociale partners samenkomen, is het pensioenstelsel onderwerp van gesprek. Of het nou om de arbeidsmarkt,… Meer
Om een curriculum te ontwikkelen, hebben docenten verschillende competenties nodig. Zo is het belangrijk dat de docent het vak beheerst.… Meer
Het lerarentekort vraagt om inventieve oplossingen. Het kabinet levert vooralsnog niet genoeg oplossingen om de lerarencrisis af te wenden. Scholen… Meer
De jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw werden gekenmerkt door overschotten aan leraren. Tegenwoordig kampen veel scholen met… Meer
Scholen verplaatsen naar de rand van de stad, meer kinderen per leraar en leraren breder opleiden. Het zijn creatieve maatregelen… Meer
Het imago van leraren in het primair en voortgezet onderwijs is achteruitgegaan. Leraren in het primair onderwijs hebben minder aanzien… Meer
Leraren in de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht (de G4) moeten een hoger salaris krijgen dan hun collega’s… Meer
Besturen van basisscholen hebben in 2018 veel minder geld opgepot dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van… Meer
Het groeiende lerarentekort zorgt voor een toename aan zzp-docenten. Het aantal zzp’ers in het basis- en voortgezet onderwijs is de… Meer
De acties om het lerarentekort in het primair onderwijs terug te dringen zijn onvoldoende. Dat zegt Frank Cörvers, bijzonder hoogleraar… Meer
Hoe kan de onderwijssector focus aanbrengen en goede keuzes maken om leerlingen gelijke kansen te bieden, segregatie tegen te gaan… Meer
Een beetje integer bestaat wel degelijk. Want een politiek ambtsdrager die in de fout gaat, doet dat vaker door ongelukkig… Meer
IPSE Studies deed onderzoek naar de productiviteit in het onderwijs. De prestaties van de leerlingen groeien in meerdere onderwijssectoren niet… Meer
De rijksoverheid moet zich vernieuwen en versnellen. Anders lukt het haar niet om de maatschappelijke impact van technologische ontwikkelingen te… Meer
De vierde industriële revolutie, gedreven door robotisering en kunstmatige intelligentie vereist dat een succesvol gebruik van technologie gepaard gaat met… Meer
Hoe veranderen de arbeidsverhoudingen in de publieke sector, in het bijzonder in het onderwijs? Marc van der Meer, bijzonder hoogleraar… Meer
Organisaties, zowel publieke als private, ‘vervrouwen’, verjongen en verkleuren. Ze worden ook diverser qua geaardheid, religie en oriëntatie van hun… Meer
Innovatie op de arbeidsmarkt is nodig, vooral in het veld tussen sociaal domein, onderwijs en arbeidsmarkt. Het zou goed zijn… Meer
Verdienen directeuren van een basisschool soms echt minder dan de leerkrachten op hun school? In het item ‘Feit of fictie’… Meer
Er is een langetermijnvisie nodig voor de arbeidsmarkt om te voorkomen dat we in Nederland in economische voorspoed niet met… Meer
In de grote steden staan scholen te springen om leraren. Maar buiten de Randstad zijn er nog steeds leerkrachten die… Meer
De bijzondere Leerstoelen van het CAOP brengen op 4 juni 2019 de vijfde editie van de Staat van de Ambtelijke… Meer
Betere carrièreperspectieven voor leraren moeten ervoor zorgen dat er nieuwe leraren bijkomen en zittende leerkrachten hun motivatie behouden. Met de… Meer
Het aantal leraren is ongelijk verdeeld over Nederland. Leraren wonen veelal buiten de grote stad, terwijl ze juist in de… Meer
Met het programma Vitaal Vakmanschap probeert TNO ambtenaren gezonder, gemotiveerder, competenter en productiever te laten doorwerken tot hun pensioen. In… Meer
Doorstromen van het leger naar de zorg blijkt niet zo’n grote stap. Zo zijn militairen welkom bij zorginstelling ’s Heeren… Meer
De overheid heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen voor culturele diversiteit. Dat is een goede ontwikkeling, stelt Sandra… Meer
O&O-fondsen spelen een belangrijke rol in de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Maar de arbeidsmarkt is aan verandering onderhevig en de… Meer
Bekijk dit artikel
‘Onderwijs aan het werk - 2018. Analyses, feiten en visies over werken in het onderwijs.’ Zo heet de nieuwe veelomvattende… Meer
De kabinetten Rutte I en Rutte II hebben sinds 2010 veel bezuinigd op het openbaar bestuur. Volgens Frits van der… Meer
De arbeidsmarkt, huishoudens en het onderwijs in Brabant moeten slimmer samenwerken om het tekort aan vakmensen op te vangen. Dat… Meer
Medewerkers willen meer eigen zeggenschap en vragen om een nieuw systeem van zelf organiseren. Bij de veranderingen in de arbeidsmarkt,… Meer
Maar we gaan graag met je in gesprek. Neem contact op en wij koppelen je vrijblijvend aan één van onze experts.
Mis je iets of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.