
Cao-vernieuwing
Voor wie is het?
Iedereen in de publieke en private sector die daar behoefte aan heeft, kan bij ons informatie en advies inwinnen over eigentijdse, toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden. Sociale partners, maar ook HR-functionarissen, ondernemings- of medezeggenschapsraden die betrokken zijn bij de uitvoering van cao’s op bedrijfs- en instellingsniveau. Ook bij de uitwerking, uitvoering en naleving van cao-afspraken in je organisatie helpen wij graag.
Sociale partners of cao-partijen kunnen we bovendien advies, procesbegeleiding en ondersteuning bieden bij het proces van cao-vernieuwing.
Wat houdt het in?
Door de coronacrisis en de economische en maatschappelijke gevolgen daarvan, is de wereld er in korte tijd heel anders uit komen te zien. De arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden zijn veranderd en daarmee is er, juist nu, ook behoefte aan vernieuwing van arbeidsvoorwaarden. Thema’s als sociale veiligheid, gezond en veilig werken, flexibel werken, en technologische en sociale innovatie zijn nog belangrijker geworden voor de cao-agenda. Verder hebben adviezen uit de rapporten ‘Regulering van werk’ (commissie-Borstlap), ‘Het betere werk’ van de WRR en ‘Investeren in mensen’ van Platform Toekomst van Arbeid invloed op arbeidsvoorwaarden en de toekomst van werk. Dat alles maakt cao-vernieuwing uiterst relevant.
Wij hebben veel kennis van de arbeidsmarkt en een groot netwerk in de verschillende sectoren. Als onafhankelijke partij tussen werkgevers en werknemers kunnen wij je van dienst zijn bij alle vraagstukken rondom vernieuwing en naleving van arbeidsvoorwaarden en cao’s.
Hoe werkt het?
Bij de vernieuwing van arbeidsvoorwaarden en cao’s kunnen we verschillende fases onderscheiden, zowel qua proces als inhoud. Dit is weergegeven in onderstaand model.
In iedere fase van deze cao-cyclus kunnen wij als neutrale, onafhankelijke stichting sociale partners en cao-partijen adviseren, het proces in goede banen leiden en zorgen voor draagvlak. Hier enkele voorbeelden van de dienstverlening die wij kunnen bieden per fase:
- Verkenning: arbeidsmarktanalyse, verkenning van de cao-agenda
- Voorbereiding: trendanalyse in vergelijkbare cao’s, huidige cao scannen op actualiteit, sectoragenda opstellen
- Start: Agenda vaststellen, standpunten bepalen
- Onderhandelingen: gespreksbegeleiding en bemiddeling
- Akkoord: afspraken vastleggen op hoofdlijnen, ondertekeningsmoment organiseren
- Uitwerking: afspraken uitwerken en vastleggen, advies en ondersteuning aan HR en OR
- Uitvoering en monitoring: advies over naleving cao-afspraken, monitoring op naleving, procesevaluatie
- Evaluatie en onderzoek: inhoudelijke evaluatie van bestaande of nieuwe cao’s
Het aanbod per fase is maatwerk, waarbij we altijd samenwerken (in cocreatie) met de opdrachtgever.
Wat levert het op?
Het doel van onze dienstverlening is om samen met de opdrachtgever te werken aan eigentijdse, toekomstbestendige arbeidsvoorwaarden en duurzame arbeidsverhoudingen.
Hoeveel kost het?
De kosten zijn afhankelijk van je specifieke vragen en wensen. We maken graag een offerte.
Ga vrijblijvend in gesprek met een expert

Schwartz

Hodemaekers

Bouwers