Arbeidsmarkt- en sectoranalyses
De arbeidsmarkt is voortdurend in ontwikkeling. Er is een grote behoefte aan actuele en feitelijke informatie over de arbeidsmarktontwikkelingen die zich afspelen. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Wij ontsluiten en analyseren arbeidsmarktdata, duiden de informatie en adviseren over het wegnemen van knelpunten. Dat kan op verschillende niveaus: van bedrijfsniveau tot sectorniveau.
Voor wie is het?
Onze arbeidsmarktanalyses zijn bedoeld voor bestuurders, beleidsmakers en HR-managers, in zowel publieke als private sectoren en voor iedereen die zich met de arbeidsmarkt, werving en selectie bezighoudt. Sector- en brancheorganisaties kunnen aan de hand van onze analyses hun strategische beleidskeuzes (her)overwegen en verantwoorden.
Wat houdt het in?
Een arbeidsmarktanalyse geeft op basis van een confrontatie van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt inzicht in de verwachte personele knelpunten. Vragen die in onze analyses worden meegenomen:
- In welke mate hebben organisaties te maken met een onvervulde personeelsbehoefte?
- Wat is de impact van economische, sociale, demografische en technologische ontwikkelingen op de toekomstige vraag naar (nieuw) personeel? Zowel in kwantitatief opzicht (aantallen werknemers), als in kwalitatief opzicht (kennis, kunde en ervaring)
- Hoe hoog is het ziekteverzuim en hoe groot is de uitstroom van personeel?
- Wat is de verwachte uitstroom uit het (beroeps)onderwijs en in hoeverre sluiten hun kennis en vaardigheden aan bij de beroepspraktijk?
- Welke alternatieve bronnen zijn beschikbaar voor (zij-)instroom in de sector?
- In hoeverre wordt er gebruikgemaakt van (na)scholingsfaciliteiten? Welke knelpunten doen zich hierbij voor?
Hoe werkt het?
Ons vertrekpunt is een verkenning van beschikbare databronnen. Daar waar deze verouderd zijn, kijken wij hoe deze geactualiseerd kunnen worden, bijvoorbeeld met een enquête onder werkgevers of werknemers. Wanneer databronnen wel beschikbaar zijn, maar complex of moeilijk toegankelijk, hebben wij de expertise in huis om deze te ontsluiten en te analyseren.
Bij voorkeur verrijken wij de data met kwalitatieve informatie over de (verwachte) ontwikkelingen in de sector, op basis van beschikbare documentatie, gesprekken met experts en belanghebbenden. Wij betrekken hen ook bij de interpretatie en duiding van de uitkomsten van onze analyses, zodat we komen tot gedragen analyses en adviezen. De exacte opzet en aanpak bepalen wij in overleg met de opdrachtgever op basis van de informatiebehoefte, onderzoeksvraag en onderzoekspopulatie.
Voorbeelden arbeidsmarkt- en sectoranalyses
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van arbeidsmarkt- en sectoranalyses waar wij trots op zijn en waar wij je graag meer over vertellen:
- Arbeidsmarktonderzoek Schoolleiders voortgezet onderwijs
- Vitaal naar pensioen
- Van vakdocent vo naar bevoegd leraar po
- Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2020
- Sectoranalyse: duurzame inzetbaarheid in de sportsector
- Sectoranalyse duurzame inzetbaarheid voortgezet onderwijs
- Sectoranalyse openbare bibliotheken 2021
Wat levert het op?
Je krijgt een scherpe analyse van de huidige arbeidsmarkt en een prognose van de nabije toekomst. Daarnaast ontvang je gericht advies en handelingsperspectieven om de personele knelpunten in de sector of jouw organisatie aan te pakken. Door vroegtijdig belanghebbenden uit het veld te betrekken, streven wij naar herkenbaarheid en draagvlak.
Wij kunnen de resultaten op verschillende manieren presenteren (ook in combinatie met elkaar):
- Toegankelijk geschreven rapport
- Infographic
- Praatplaat
- Webinar
- Podcast
Hoeveel kost het?
De kosten voor een sectoranalyse hangen af van de complexiteit van de onderzoeksvraag, de grootte van de sector, beschikbare data en documentatie. We brengen daarom graag een offerte op maat uit. benader ons gerust voor een vrijblijvend gesprek.
Ga vrijblijvend in gesprek met een expert
van der Aa