Voor wie is het?
De aanpak Waarderen en Valideren is gericht op sectoren die de in-, door- en uitstroom willen bevorderen. Met deze aanpak behalen werknemers erkende diploma’s die aansluiten bij eerder gevolgde opleidingen, behaalde diploma’s en certificaten en hun werkervaring. Op deze manier ontwikkelen zij zich verder in de lijn die ze zelf hebben ingezet, waardoor de in-, door- en uitstroom binnen de sector meer in beweging komt.
Wat houdt het in?
Om het behalen van erkende diploma’s voor werknemers aantrekkelijker te maken, onderzoeken we binnen de sector op welke wijze gevolgde opleidingen en opgedane werkervaring tot vrijstelling leidt bij mbo- en hbo-opleidingen. Zo vindt er een goede waardering en validering plaats.
Hoe werkt het?
Het vergelijken van opleiding en werkervaring binnen een specifiek beroep en een erkende mbo-of hbo-opleiding leidt tot opleidingsbekorting. Hierdoor kan een werknemer in (relatief) korte tijd een erkend diploma behalen. Specifieke functies binnen overeenkomende beroepen en bijbehorende opleidingen kunnen zo vergeleken worden en maken de overstap van het ene beroep naar het andere makkelijker.
Op basis hiervan ontwerpen we een opleidings- en functiecatalogus. We stemmen hierover af met hr-professionals van deelnemende sector(en), MBO Raad en Regionale opleidingscentra (ROC’s) en Vereniging Hogescholen en hbo-instellingen.
Wat levert het op?
Waarderen en Valideren leidt tot een opleidings- en functiecatalogus die de ontwikkeling van werknemers in de sector bevordert en zorgt voor een betere in-, door- en uitstroom.
Hoeveel kost het?
Voor de ontwikkeling van deze maatwerk wordt een vast tarief in rekening gebracht, afhankelijk van het aantal werknemers en het aantal opleidingen. Vraag meer informatie aan onderaan deze pagina.