
Onderwijs op maat
Wil je ervaren medewerkers in je sector een kans bieden om zich verder te ontwikkelen via het beroepsonderwijs? Met Onderwijs op maat zorg je voor flexibele opleidingsroutes via uitwisselbare leereenheden. Medewerkers bouwen voort op de competenties die ze al hebben en zijn na de afronding meteen inzetbaar voor een nieuwe competentie.
Voor wie is het?
Deze aanpak is gericht op sectoren die een duidelijk ontwikkelingsperspectief willen bieden aan ervaren beroepskrachten en zij-instromers. Dit door de aansluiting tussen arbeidsmarkt en opleiding voor deze groep structureel te verbeteren. Het doel is om te zorgen voor structureel voldoende gekwalificeerd personeel.
Wat houdt het in?
Onderwijs op maat is een vernieuwde scholingsaanpak voor de beroepspraktijk die zij-instroom en doorstromen makkelijker maakt. De aanpak biedt volwassenen een kans om zich verder te kwalificeren.
Door een systematische aanpak worden leereenheden ontwikkeld die herkenbaar zijn voor de gehele sector. Via deze eenheden is het mogelijk vast te stellen wat een medewerker al kan, maar ook welke competenties hij of zij nog zou kunnen ontwikkelen. Met de leereenheden kunnen beroepskrachten een flexibele opleidingsroute samenstellen. Hierdoor hoeven ze alleen de eenheden te volgen die zij nog niet beheersen. Elke leereenheid leidt op voor een bepaalde competentie en na het afronden van een leereenheid krijgt de medewerker meteen een certificaat. Het voordeel hiervan is dat de medewerker meteen gekwalificeerd is voor de taken die bij deze competentie horen.
Hoe werkt het?
Voor alle beroepen in de sector worden de competenties in kaart gebracht. Vervolgens worden er in samenwerking met organisaties in de sector, opleidingsinstellingen en EVC-aanbieders leereenheden ontwikkeld die herkenbaar zijn voor de gehele sector. Het CAOP verzorgt de projectleiding en afstemming tussen stakeholders. Het Cinop, strategisch partner in leren, beschrijft de leereenheden op basis van de aangeleverde bronnen. Bij elke leereenheid worden de leerresultaten benoemd en de beroepsproducten op basis waarvan leerwegonafhankelijke toetsing mogelijk is.
Wat levert het op?
- Het beroepsonderwijs sluit beter aan bij de praktijk, doordat het uitgaat van de competenties die nodig zijn voor beroepen in de sector.
- Het beroepsonderwijs sluit aan op de kennis en kunde waarover beroepskrachten al beschikken. Een ervaren beroepskracht en een zij-instromer hoeven alleen die competenties te ontwikkelen die nodig zijn om breder inzetbaar te worden en door te groeien in het werk. Dat is een efficiënte manier van opleiden.
- Door de betrokkenheid van sociale partners en opleiders op landelijk niveau is het mogelijk om aan de leereenheden branchecertificaten te verbinden.
- Onderwijs op maat geeft op een innovatieve en structurele manier invulling aan de ontwikkeling van ervaren medewerkers.
- Onderwijs op maat maakt de sector aantrekkelijker voor de huidige medewerkers en zij-instromers. Ook wordt het verschil tussen benodigde en beschikbare competenties op effectieve en efficiënte wijze overbrugd. Dit draagt bij aan de vermindering van de tekorten op de arbeidsmarkt.
Hoeveel kost het?
Voor de ontwikkeling van een in de praktijk geteste aanpak, kun je uitgaan van een bedrag van € 2000 per deelnemer. Het minimumaantal deelnemers is afhankelijk van het aantal opleidingen en eenheden in de beroepsopleidingskolom. Voor de gehele beroepsopleidingskolom in een zorgsector is uitgegaan van circa 150 deelnemers. Deze investering verdient zich terug doordat er meer gekwalificeerde medewerkers komen én er minder opleidingskosten zijn door een efficiënter en effectiever opleidingssysteem.