In 2021 hebben het PGGM&CO en het ministerie van VWS onderzoek gedaan naar agressie en ongewenst gedrag in de sector zorg en welzijn. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat 74 procent van de zorgmedewerkers te maken heeft gehad met agressie en ongewenst gedrag door patiënten of cliënten. 44 procent heeft te maken gehad met agressie en ongewenst gedrag door familie, vrienden of bezoekers van patiënten of cliënten. 59 procent meldt het ongewenste of agressieve gedrag bij hun werkgever en slechts 4% doet daadwerkelijk aangifte.
Waarom moet de aangiftebereidheid omhoog?
Naar aanleiding van het onderzoek heeft VWS een aantal acties ondernomen. Ze organiseren regionale bijeenkomsten binnen zorg en welzijn waarin uitleg wordt gegeven over de mogelijkheden om aangifte te doen. Daarnaast ontstond de wens om een podcast te ontwikkelen om medewerkers en zorginstellingen te informeren over het belang van aangifte doen en hoe je dat aanpakt. Het CAOP heeft de podcast geproduceerd.
Het doel van de podcast is om zowel zorgmedewerkers als werkgevers te informeren en te motiveren om agressie te melden en aangifte te doen. Het bespreekbaar maken van dit onderwerp en het bieden van praktische handvatten kan bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Als er aangifte wordt gedaan van agressie, geeft dat een heel duidelijk signaal af aan de dader: dit gedrag wordt hier niet geaccepteerd. En als een werkgever aangifte doet, geeft dat ook een signaal af aan de medewerkers: we nemen dit serieus en laten dit niet zomaar gebeuren, zo geeft men aan bij VWS.
Beluister de podcast over aangiftebereidheid in zorg en welzijn
In de podcast ‘Agressie en het doen van aangifte in zorg en welzijn’ komen drie sprekers aan het woord: Sjoerd van Dijck, adviseur crisisbeheersing bij een Medisch Centrum, Frank Dierx, Coördinator Veilige Publieke Taak bij de Politie en Kim de Loo, teamleider in een Universitair Medisch Centrum en tevens slachtoffer van agressie tijdens haar werk.
Ze gaan dieper in op de Veilige Publieke Taak, een initiatief dat bescherming biedt aan medewerkers in publieke functies. Ze bespreken ook de angst voor represailles die werknemers kunnen voelen en het belang van anonimiteit in het strafproces om slachtoffers te beschermen. Daarnaast wordt het belang van peer support belicht, waarbij collega’s elkaar steunen na traumatische gebeurtenissen. Ook komen de Eenduidige Landelijke Afspraken aan bod en tot slot delen de sprekers waardevolle tips voor werkgevers om een veilig en gezond werkklimaat te bevorderen.
De podcast ‘Agressie en het doen van aangifte in zorg en welzijn’ is te beluisteren via Spotify of op de website van de Rijksoverheid. Op deze website vind je ook meer informatie over de maatregelen die de Rijksoverheid neemt om agressie en geweld in de samenleving tegen te gaan.