Kwantitatieve bestandsanalyse
Om grip te krijgen op de complexe werkelijkheid zijn data onmisbaar. Veel data zijn reeds beschikbaar, maar niet altijd eenvoudig toegankelijk. De onderzoekers van het CAOP zijn sterk in het uitvoeren van kwantitatieve analyse van bestanden, om van (administratieve) data te komen tot informatie en inzicht. Ze hebben toegang tot CBS-microdata. Dit biedt talloze mogelijkheden, waaronder het koppelen van gegevens van een opdrachtgever aan de veelheid van gegevens waar het CBS over beschikt.
Voor wie is het?
Onze bestandsanalyses bieden ministeries, sectoren, regio’s, instellingen en organisaties inzicht in achtergronden, patronen en samenhangen van hun doelgroepen. Denk hierbij aan beroeps- en functiegroepen, studenten, scholieren, werkenden, werkzoekenden en dergelijke.
Wat houdt het in?
We onderscheiden twee vormen van bestandsanalyses:
- Beschrijvende bestandsanalyse
- Verklarende bestandsanalyse
Beschrijvende bestandsanalyse
Bij een beschrijvende analyse gaat het met name om het destilleren van informatie uit een veelheid van (gekoppelde) data – doorgaans met behulp van visualisaties en een bondige beschrijving.
Een voorbeeld van een beschrijvende analyse is het onderzoek naar de omvang van de stille reserve aan vakdocenten vo dat is uitgevoerd voor het Arbeidsmarktplatform PO. Aan de hand van microdata van het CBS is vastgesteld hoeveel personen beschikken over een lesbevoegdheid voor kunstvakken of lichamelijke opvoeding, maar niet werkzaam zijn in het primair of voortgezet onderwijs; daarmee behoren zij tot de zogenaamde ‘stille reserve’. Deze informatie was eerder niet voorhanden, maar is gegenereerd door analyse van een veelheid van (geanonimiseerde) beschikbare data, waaronder diplomagegevens afkomstig van DUO, gegevens over banen van de Belastingdienst en gegevens over woonplaats uit de gemeentelijke basisadministratie.
Verklarende bestandsanalyse
Verklarende bestandsanalyses bestaan uit verschillende statistische analysemethoden zoals multivariate regressie, clusteranalyse, structurele vergelijkingsmodellen, duurmodellen en matchingsmodellen. Dit type bestandsanalyses richt zich bijvoorbeeld op de vraag welke factoren van invloed zijn op het behoud van personeel of welke factoren het verschil in lerarentekorten tussen wijken kunnen verklaren. Verklarende bestandsanalyse leent zich ook voor het evalueren van beleid. De microdata van het CBS biedt mogelijkheden om het effect van beleid op een doelgroep in kaart te brengen en te vergelijken met een controlegroep.
Hoe werkt het?
Aan de hand van de vraag van de opdrachtgever komen we samen tot een onderzoeksvraag. Deze vraag werken we uit in een projectplan, waarin ook de aanpak is beschreven. Wij geven daarbij aan welke bestanden wij willen gebruiken en welke variabelen geschikt zijn voor beantwoording van de klantvraag. De gegevens die gebruikt worden, de in te zetten analysemethode, de manier waarop resultaten worden gevisualiseerd en de kosten komen daarin aan bod.
Werken met microdata via het CBS is aan strikte eisen verbonden. Wanneer we werken met gegevens die van de opdrachtgever afkomstig zijn, nemen we uiteraard ook de wet- en regelgeving rondom gegevensbescherming en privacy in acht.
Wat levert het op?
Door bestanden te analyseren is het mogelijk om van data te komen tot relevante beleidsinformatie: trends worden zichtbaar, of verschillen met andere sectoren en organisaties worden blootgelegd. Verklarende analyses geven inzicht in het waarom: welke factoren dragen bij aan een bepaalde uitkomst? Dit biedt handvatten voor (nieuw) beleid. En het geeft inzicht in het effect van (bestaand) beleid of maatregelen. Een combinatie tussen een cijfermatige analyse en een kwalitatieve verdieping (op basis van interviews en groepsgesprekken) om inzichten uit de data verder te verrijken, komt vaak voor.
Een belangrijk voordeel van bestandsanalyses is dat veel relevante informatie wordt ontsloten zonder de doelgroepen zelf (nogmaals) te belasten met informatievragen of een enquête.
Hoeveel kost het?
De kosten voor een kwantitatieve bestandsanalyse hangen af van de complexiteit van de vraag en de doorlooptijd van de analyse. We brengen daarom graag een offerte op maat uit op basis van een vrijblijvend gesprek.
Ga vrijblijvend in gesprek met een expert
van der Aa
van Nuland