Risicoanalyse integriteit
Met de risicoanalyse van het CAOP versterk je de integriteit van jouw organisatie. Het is een innovatief, doeltreffend, efficiënt en uniek instrument dat ingezet kan worden om inzicht te krijgen in de meest urgente kwetsbaarheden, de oorzaken hiervan, en mogelijke beheersmaatregelen. Je meet de status van het integriteitsbeleid binnen je organisatie door gebruik te maken van de praktijkervaring en deskundigheid van je eigen medewerkers.
Met het instrument bereik je twee belangrijke doelen. Allereerst vergroot je het integriteitsbewustzijn onder je medewerkers. Daarnaast gebruik je de expertise en het oplossend vermogen van je eigen medewerkers om integriteitsrisico’s zichtbaar te maken. Zij kennen immers als geen ander hun eigen organisatie. Door deze praktijkdeskundigen in te zetten krijg je een realistisch beeld van de meest urgente kwetsbaarheden en mogelijke beheersmaatregelen. Zo kun je de juiste beleidsaccenten leggen. Het instrument faciliteert dit proces op een snelle, veilige en inspirerende manier.
Het instrument heeft de volgende voordelen:
- bottom-up instrument;
- laagdrempelig;
- dominantie/hiërarchie wordt genivelleerd;
- draagvlak voor beheersmaatregelen;
- lage kosten;
- snel resultaat;
- inzetbaar voor alle aandachtsvelden.
Hoe werkt het?
De risicoanalyse van het CAOP bestaat uit twee modules die onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingezet.
Volwassenheidsmeting
De eerste module is een volwassenheidsmeting. Hierbij krijgen medewerkers een online enquête voorgelegd. In deze enquête komen allerlei vragen aan de orde over de integriteitsinfrastructuur van de organisatie (van cultuur tot regels). Ze beantwoorden deze vragen anoniem. De uitkomst geeft een goed beeld van de volledigheid en de perceptie van het integriteitsbeleid. Zowel positieve ontwikkelingen als aandachtspunten op het gebied van integriteit worden inzichtelijk.
Risicoanalyse integriteit met group decision room
De tweede module is een risicoanalyse integriteitsworkshop die het CAOP uitvoert met een group decision room (GDR). Hierdoor werken de betrokken medewerkers (op onderdelen) anoniem met elkaar samen in een virtuele veilige omgeving. Wij gebruiken hiervoor tablets met een speciaal ontwikkelde applicatie. De workshop duurt gemiddeld drie uur, met tien tot veertien deelnemers. De sessie wordt (be)geleid door adviseurs van CAOP Integriteit. De deelnemers geven anoniem aan welke kwetsbaarheden zij ervaren in de organisatie. Met behulp van de applicatie wordt een veilige, gelijkwaardige discussie over integriteitsrisico’s mogelijk gemaakt. De inhoud staat centraal, niet de persoon. De deelnemers bepalen welke kwetsbaarheden het meest urgent zijn. Vervolgens formuleren zij slimme beheersmaatregelen.
Wat is jouw resultaat?
Je vergroot het integriteitsbewustzijn van jouw medewerkers. Met de sessie staan je medewerkers op een inspirerende manier stil bij integriteit. Dat gaat van een pen mee naar huis nemen tot geschenken accepteren. En van omgangsvormen tussen collega’s tot de relaties met klanten.
Je brengt de meest urgente kwetsbaarheden in kaart. Het rapport met de uitkomsten van de gekozen modules vormt het startpunt om je integriteitsbeleid (door) te ontwikkelen of bij te stellen tot een gebalanceerd integriteitsbeleid en integriteitsinfrastructuur.
Integriteitsbeleid monitoren met de volwassenheidsmeting
Om de voortgang en werking van je integriteitsbeleid te bewaken, is monitoring noodzakelijk. De volwassenheidsmeting is een uitstekend instrument om periodiek te peilen of je de gestelde doelen behaalt of dat je moet bijsturen. Met ons instrument kun je als organisatie verantwoording afleggen over het uitgevoerde integriteitsbeleid.
Maatwerk
Heb je specifieke wensen voor de risicoanalyse? Wij denken graag met je mee. Er zijn bijvoorbeeld mogelijkheden om de workshop te verkorten of te verruimen. Wij kunnen de workshop ook inpassen in een bredere (thema)dag. Na het uitvoeren van de risicoanalyse kunnen wij de uitkomsten voor jou vertalen in (beleids)adviezen of een bepaald onderdeel uitlichten in een (dilemma)training of bespreking.
Meer informatie
Heb je vragen over de risicoanalyse integriteit van het CAOP? Wil je een kostenindicatie ontvangen? Of ben je benieuwd naar andere dienstverlening op het thema integriteit? Neem dan contact op met Sjoerd van der Lek via socialeveiligheid@caop.nl