Jack de Bruin is vanuit het CAOP actief als projectleider onderwijsarbeidsmarkt bij Voion, het arbeidsmarkt en opleidingsfonds voor het voortgezet onderwijs. Voion is in 2023 een aantal pilots gestart, waaronder de bovenbestuurlijke samenwerking voor personeelsbehoud. Een gezamenlijke aanpak van personeelsvraagstukken stelt schoolbesturen in staat om beter te anticiperen op de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt en met deze pilot zijn ze in staat om onder begeleiding van Voion personeelstekorten versneld aan te pakken. Door samenwerking en schaalvergroting ontstaat er meer flexibiliteit binnen het personeelsbestand terwijl schoolbesturen tegelijkertijd een gezamenlijk convenant ontwikkelen voor baanbehoud en baanzekerheid van onderwijspersoneel.
Over de rol van de HR-professional in deze bovenbestuurlijke samenwerking is tijdens de workshop op het congres HRM & Onderwijs uitgebreid gesproken.
De rol van de HR-professional bij een bovenbestuurlijke samenwerking
De HR-professionals die deelnamen aan de workshop gaven aan dat zij tegen een aantal uitdagingen aanlopen bij een bovenbestuurlijke samenwerking, waaronder:
- Er spelen uiteenlopende belangen
- Het is vaak zoeken naar gezamenlijke behoeften
- Er is een gebrek aan tijd
- Er is geen duidelijke opdracht voor de HR-professional
De Bruin voegt hieraan toe: ‘HR is ook erg afhankelijk van de rol en de positie die de bestuurder of zijn leidinggevende aanneemt. HR heeft niet altijd de hand in de rug van de bestuurder. Dat zet hen soms in een lastige positie. Ze willen wel samenwerken in regionaal verband, maar kunnen dit niet altijd vanwege bepaalde belangen. Er ontstaat dan een soort gespleten loyaliteit tussen de interne organisatie en de collega’s binnen het netwerk.’
‘Neem een strategische positie in en maak een plan voor de lange termijn’
‘HR moet een meer strategische positie innemen’, geeft Jack aan over de belangrijke positie die HR heeft in de bovenbestuurlijke samenwerking. ‘De afgelopen jaren hebben HR-professionals in het onderwijs al grote stappen gezet en het is goed als die trend wordt doorgezet. Voor de huidige arbeidsmarktvraagstukken heeft HR een centralere positie binnen de bedrijfsvoering nodig. Vooral bij de kleinere instellingen zie je dat HR nog geen kernonderdeel is, terwijl de arbeidsmarktproblematiek hier wel om vraagt. Maak een plan voor de lange termijn. Waar geef je als HR-afdeling prioriteit aan? Het betekent ook dat je als HR-professional soms het lastige gesprek mag aangaan met je leidinggevende of de bestuurder’