Er is een verschil tussen passief en actief kiesrecht. Actief kiesrecht wil zeggen dat medewerkers mogen stemmen. Passief kiesrecht betekent dat ze zich verkiesbaar mogen stellen voor de ondernemingsraad. Om het kiesrecht van vrijwilligers goed te regelen, moet je er als ondernemingsraad voor zorgen dat je de spelregels vastlegt in het OR-reglement.
Het OR-reglement aanpassen
‘In de onderneming werkzame personen’ zijn de mensen uit de organisatie die kiesrecht hebben, zo bepaalt de WOR. Je kunt in het OR-reglement vastleggen dat vrijwilligers worden gezien als in de onderneming werkzame personen. Let wel goed op: het actief en passief kiesrecht kun je niet uit elkaar trekken. Dat betekent dat als je vastlegt dat vrijwilligers mogen stemmen, ze ook het recht hebben om zich verkiesbaar te stellen.
Geen onevenredig aantal vrijwilligers
Wil je als ondernemingsraad wel je vrijwilligers bij de OR betrekken, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat er geen onevenredig aantal vrijwilligers in de OR kan plaatsnemen? Dan kun je van de categorie vrijwilligers een vaste kiesgroep maken met één zetel. Er zijn ook andere manieren om vrijwilligers te betrekken bij het medezeggenschapswerk. Zo kun je bijvoorbeeld een vrijwilligersraad of een commissie voor vrijwilligerszaken oprichten.
Lees de volledige uitleg in OR/magazine. In dezelfde rubriek geven de CAOP-adviseurs medezeggenschap ook antwoord op andere vragen.
Heb je zelf een OR-vraag?
In de rubriek Vraag en antwoord in het OR/magazine beantwoorden adviseurs medezeggenschap van het CAOP regelmatig vragen van lezers. Wil jij ook een vraag over medezeggenschap stellen? Ga dan naar de vragenservice van OR/net.