Ondersteunend personeel in het onderwijs: wat levert het eigenlijk op?
De afgelopen vijf jaar is het aandeel ondersteuners in het primair onderwijs met ruim 50% toegenomen. Wat doen deze ondersteuners… Meer
Nieuws
Onlangs heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). De wet gaat per 1 januari 2020 in. Omdat de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) op hetzelfde moment van kracht wordt, geldt de WAB ook voor ambtenaren. De nieuwe regels gelden niet alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten, maar kunnen ook invloed hebben op lopende contracten. Welke consequenties heeft de wet voor de arbeidsverhoudingen?
De WAB wijzigt op het gebied van de ketenbepaling, de transitievergoeding en het stelsel van premieheffing voor de Werkloosheidswet (WW).
De duur van de ketenbepaling wordt verlengt van twee naar drie jaar. Werkgevers mogen vanaf 1 januari 2020 maximaal drie tijdelijke contracten overeenkomen met werknemers binnen een periode van 36 maanden. De periode tussen twee tijdelijke contracten om nog mee te tellen in de ketenbepaling blijft maximaal zes maanden. Is de periode tussen twee tijdelijke contracten dus langer dan zes maanden, dan start een nieuwe keten. Overigens kan een cao hier wel in afwijken (verkort naar maximaal drie maanden).
Er is geen sprake van overgangsrecht. Dat betekent dat de wijzigingen van de WAB vanaf 1 januari 2020 per direct ingaan. Werkgevers mogen dus een derde tijdelijk contract aanbieden, ook al is de keten gestart onder de huidige regels.
Er wijzigen een aantal zaken in de berekening van de transitievergoeding die van invloed zijn op het bedrag dat een werkgever een werknemer verschuldigd is die uit dienst treedt:
Werkgevers moeten een oproepkracht jaarlijks een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang met een nulurencontract of min-maxcontract. Daarnaast moet een oproepkracht minimaal vier dagen van tevoren worden opgeroepen.
Payrollorganisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 geen uitzendbeding en ruimere ketenbepaling hanteren voor payollers. De payrollwerknemers hebben dan ook recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die bij de werkgever in dienst zijn.
De WAB zorgt voor een cumulatiegrond (ook wel i-grond genoemd) bij ontslag. Hierdoor kunnen werkgevers verschillende ontslaggronden met elkaar combineren. De i-grond kan bijvoorbeeld gebruikt worden als de ontslagregels die nu in de wet staan individueel niet voldoende zijn om een werknemer te ontslaan, maar gezamenlijk wel.
Werkgevers gaan een lage WW-premie betalen voor werknemers met een vast contract en een hoge WW-premie voor werknemers met een flexibel contract.
Op de website van het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vind je meer informatie over de WAB.
De afgelopen vijf jaar is het aandeel ondersteuners in het primair onderwijs met ruim 50% toegenomen. Wat doen deze ondersteuners… Meer
Heeft de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in januari 2020 effect gehad op de rechtspraak over ambtenaren?… Meer
Hoe verder als de bestuurder niet naar de OR luistert en geen beslissing neemt in de uitbreiding van het aantal… Meer
Hoe ziet de arbeidsmarkt van de toekomst eruit? Het CAOP wil kennisontwikkeling en onderzoek op het gebied van arbeidsmarkt en… Meer
Teleurstellend, onevenwichtig, met een groot operationeel gat. Als het om plannen voor de arbeidsmarkt gaat, schiet het nieuwe regeerakkoord danig… Meer
Dragen flexibele leerplekken bij aan het gevoel van autonomie, het welbevinden en het leren van leerlingen? Een schoolleider in het… Meer
Er is weer een oorlog in Europa, 25 jaar na de laatste oorlog op de Balkan. Dat is iets waarvan… Meer
Maar we gaan graag met je in gesprek. Neem contact op en wij koppelen je vrijblijvend aan één van onze experts.