Zoeken Menu

Informatiepunt Chroom-6 NS

Het CAOP is door NS gevraagd om een informatiepunt chroom-6 in te richten. Als (oud-)medewerker van NS/NedTrain (incl. uitzendkrachten en ZZP’ers) kunt u bij ons terecht met vragen over chroom-6. Maakt u zich zorgen of heeft u gezondheidsklachten dan kunt u via het CAOP medisch onderzoek aanvragen. Wij melden u dan aan bij het Instituut voor Klinische Arbeidsgeneeskunde Nederland (IKA Ned) die als onafhankelijk expert op dit gebied het medisch onderzoek uitvoert.

Chroom-6 is bij fysiek contact een risico voor de gezondheid. Het is bekend dat chroom-6 in oude verflagen van sommige treinen zit. Er is onrust ontstaan over mogelijke blootstelling aan chroom-6 bij bijvoorbeeld het onderhoudswerk aan treinen, zoals lassen en schuren. Dat is werk waarbij dampen en stof vrij kunnen komen. Zodra de stof is aangetroffen heeft NS/NedTrain risicovormende werkzaamheden opgeschort en is onderzoek gestart om een helder beeld van de situatie binnen NS/NedTrain te krijgen. Op dit moment is het beeld dat de veiligheid van medewerkers niet in het geding is. Het RIVM onderzoekt in opdracht van NS hoe de situatie in het verleden is geweest.

De medewerkers van het CAOP staan u graag te woord. Bij contact met het CAOP wordt u ook gevraagd om een digitale vragenlijst in te vullen. De vragen gaan over uw werkomstandigheid en mogelijke risico’s in relatie tot chroom-6. Deze informatie wordt geanonimiseerd meegenomen in het RIVM-onderzoek. Vult u de vragenlijst in, dan kunt u daarbij aangeven of u op de hoogte wilt blijven van de voortgang van het onderzoek.

Het CAOP informatiepunt chroom-6 NS is telefonisch en via de (digitale) post als volgt bereikbaar:

Informatiepunt chroom-6 NS
CAOP
Postbus 556
2501 CN Den Haag
T 070 376 54 58 (tijdens kantooruren)
E infochroom6ns@caop.nl

Meer informatie van NS over chroom-6 vind u in het dossier chroom-6 op NS.nl.