Zoeken Menu

LHBT’s op de arbeidsmarkt

Sociale acceptatie van LHBT´s (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) is nog geen vanzelfsprekendheid. Weliswaar is die sociale acceptatie in de afgelopen jaren toegenomen, maar niet alle LHBT’s voelen zich al veilig genoeg om, bijvoorbeeld op school, op straat, op het werk of in de zorg, uit te komen voor hun eigen identiteit.

Onder transgenders is sprake van een hoge werkloosheid, ervaringen met geweld en ernstige psychosociale problemen. Ook is bij bepaalde groepen in de Nederlandse samenleving de acceptatie van homoseksualiteit nog steeds problematisch. Zo is de houding van jongeren, etnische minderheden en orthodox-religieuze gemeenschappen gemiddeld duidelijk negatiever dan bij andere Nederlanders.

Regenbooggemeenten

Meer dan veertig gemeenten hebben inmiddels gehoor gegeven aan een oproep van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om een intentieverklaring te ondertekenen. Daarmee onderstrepen deze ‘Regenboogsteden’ dat zij het belangrijk vinden om de veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT’s een impuls te geven.
Hoe vul je die ambitie op gemeentelijk niveau in? Wilt u eerst de situatie in uw gemeente in kaart brengen? Het CAOP kan een verkenning voor u uitvoeren en de mogelijkheden voor een aanpak met u uitwerken.