Zoeken Menu

Conflictmanagement: werken aan een goede arbeidsrelatie

Aan goede relaties moet je werken. Dat geldt ook voor arbeidsrelaties. De belangen van een werkgever en werknemer kunnen met elkaar botsen. Daardoor kan de arbeidsrelatie onder druk komen te staan. Met de juiste gespreksvaardigheden verminder je de kans op arbeidsconflicten. En als er toch een conflict ontstaat, helpen vaardigheden als constructieve conflicthantering en mediation om het conflict op te lossen en de arbeidsrelatie te herstellen. Ook aan deze vaardigheden kunt u werken!

Trainingen en begeleiding

Het CAOP biedt in samenwerking met partners verschillende trainingen aan om arbeidsconflicten te voorkomen en op te lossen, zoals ‘Effectief communiceren’, ‘De impact van goede feedback’ en ‘Aanpak arbeidsconflicten’. In deze trainingen leert u hoe u kunt werken aan een goede arbeidsrelatie en hoe u kunt omgaan met conflicten. Zo houdt u zelf de regie over de arbeidsrelatie en kunt u uw werk met plezier blijven doen. Daarnaast biedt het CAOP organisaties advies en begeleiding aan volgens de 7-stappenmethode voor een conflictvaardigere organisatie. Ook kunnen wij begeleiding bieden bij teambijeenkomsten die zijn gericht op een betere onderlinge samenwerking.    

Mediation

Is er een arbeidsconflict ontstaan, dan helpt het CAOP uw organisatie graag met mediation. In een mediationtraject werken de partijen aan een bevredigende oplossing voor beiden. Hoe eerder u een mediator inschakelt, hoe beter. Dat voorkomt verdere escalatie en oplopende kosten voor de werkgever. Bij het CAOP kunt u kiezen uit een pool van zeer ervaren mediators die geregistreerd zijn bij de Mediatorsfederatie Nederland (MfN). Ze zijn thuis in arbeidszaken en gespecialiseerd in conflicten in het (semi-)publieke domein.

Ondersteuning bij juridisering conflict

Ook bij verdere escalatie van een conflict kan het CAOP u de juiste ondersteuning bieden. Denk aan onafhankelijk klachtonderzoek en juridisch advies.

Waarom conflictmanagement via het CAOP?

De diensten van het CAOP en samenwerkende partners beslaan de gehele keten: van het voorkomen van conflicten tot en met de afhandeling van juridische geschillen. Belangrijker nog is dat het CAOP een onafhankelijk platform is dat werkgevers- en werknemerspartijen bij elkaar brengt. Daarom hebben wij in al onze diensten zowel oog voor de belangen van de werkgever als die van de werknemer. We bieden onze trainingen ook steeds aan beide partijen aan. Dat maakt het aanbod van het CAOP uniek.

Meld u aan voor een van onze diensten


Wilt u een training volgen, een conflict aanmelden voor mediation, of gebruikmaken van een van onze andere diensten? Graag bieden wij u hiervoor een programma op maat. Laat uw belangstelling weten via het contactformulier en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Ook als u nog twijfelt over welk aanbod het beste bij u past, denken wij graag met u mee.

Factsheet en infographic

  • Bekijk de  factsheet conflictmanagement (544 KB) voor ons volledige aanbod en meer informatie.
  • Weet u hoeveel een arbeidsconflict gemiddeld kost voor een organisatie en welke kosten u kunt besparen door te investeren in conflictmanagement? Bekijk de  infographic (2.2 MB).