Op 18 februari 2023 is de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) grotendeels in werking getreden. Deze wet is een implementatie van de Europese richtlijn die beoogt klokkenluiders beter te beschermen. Vanaf 17 december 2023 geldt bovendien voor zowel overheidswerkgevers als voor private werkgevers met ten minste 50 werknemers dat de interne meldprocedure moet zijn aangepast aan de eisen van de Wbk. De Wbk scherpt onder andere enkele definities en verplichtingen aan. Het doel is onder meer om melders van vermoedens van misstanden beter te beschermen. De Wbk vraagt niet alleen om het aanpassen van de meldregeling, maar ook en vooral om een goede implementatie in het meldsysteem, of om een zorgvuldige aanpassing daarvan. Hierbij is het ook van belang om oog te houden voor de juridische kaders die er al zijn.
Leerdoelen
De resultaten van de training zijn:
- Kennis over de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders en de belangrijkste verplichtingen en gevolgen voor de praktijk
- Kennis over de vertaling van de Wet bescherming klokkenluiders naar de organisatiestructuur en het meldsysteem en praktische handvatten voor de uitvoering
- Kennis over de actuele rechtspraak, praktijkvoorbeelden en de aandachtspunten die daaruit voortvloeien
Programma
Ochtenddeel: aanvang om 9.30 uur
- Achtergrond van de Wet bescherming klokkenluiders en uitleg van de begrippen en verplichtingen voor de praktijk
- De verschillen t.o.v. de Wet Huis voor Klokkenluiders
- Verplichte toepassing van de wettelijke uitgangspunten, zoals in de meldregeling
- Implementatie Wet naar de praktijk: het meldsysteem en de infrastructuur
- Bespreking van de actuele casuïstiek
Middagdeel: tot 16.30 uur
- Vervolg bespreking van de actuele casuïstiek
- Bescherming bieden aan melders en andere betrokkenen
- Verschil in omgang met vermoedens integriteitsschendingen en vermoedens van misstanden
Het programma van de trainingsdag is gericht op alle functionarissen die een rol of taak hebben bij de uitvoering van de Wet bescherming klokkenluiders in de organisatie, of functionarissen die hierover adviseren (intern of extern). Denk bijvoorbeeld aan compliance officers, integriteitsadviseurs, HR-adviseurs, juristen, vertrouwenspersonen en managers uit de publieke en private sector. Interactiviteit met andere deelnemers is onderdeel van deze training.