Publicatie Positief Gezond Werkgeverschap biedt inspiratie duurzame inzetbaarheid
Alles is Gezondheid, iPH en het CAOP werken al langer samen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Die… Meer
Blog
Om je als professional verder te ontwikkelen, is het belangrijk tijd te nemen voor reflectie. In VakMensen, een vakmanschapstraject waaraan alle medewerkers van het CAOP kunnen meedoen, is daar aandacht voor. VakMensen staat voor individueel maatwerk én voor collectief. Het uitgangspunt is je eigen leervraag en samen met collega's sta je stil bij je leerproces. Onder meer door reflectie op je leeractiviteiten en ontwikkeling. Hoe bieden we ruimte voor reflectie in VakMensen?
Blog Joke Dekker en Rebecca Schoon
In de vorige blogs hebben we laten zien hoe je een leerproces vormgeeft door je in een Start-up samen te buigen over een leervraag en aan de slag te gaan met leeractiviteiten, individueel of via Open Space. Tijdens het leren ontstaan concrete ervaringen of heb je misschien geëxperimenteerd. Om de leercyclus rond te maken, is reflectie nodig. Door te reflecteren op je activiteiten en ervaringen, sta je stil bij je ontwikkeling. Reflecteren kun je alleen doen en je kunt het samen met ‘peers’ doen, bijvoorbeeld in een ReflectieLab.
Een ReflectieLab is een georganiseerd moment om samen met je collega’s van het vakmanschapstraject te reflecteren op je ontwikkeling. De bijeenkomst bestaat uit een combinatie van een korte theoretische verdieping en reflectie. Met behulp van persoonlijke casuïstiek ontstaat er een andere energie in de groep en leer je van elkaar. Je deelt kwetsbare punten en succeservaringen. Het heeft meerwaarde samen met anderen reflectievragen te doorlopen. Collega’s kunnen je goed helpen door de juiste vragen te stellen en waar nodig door te vragen of wat langer stil te staan bij antwoorden die je geeft. De vragenstellers leren ondertussen zelf ook van het vragenstellen en doorvragen. Er ontstaan zo waardevolle bijeenkomsten.
Vanuit VakMensen borgen wij dat de ReflectieLabs in een veilige omgeving plaatsvinden. Wat gedeeld wordt, blijft binnenskamers en er vindt geen verantwoording over plaats naar de organisatie. We stimuleren deelnemers wel om zelf te delen wat ze over hun ontwikkeling kwijt willen, op een manier die bij hen past.
Het reflecteren kan op verschillende manieren. In de ReflectieLabs leggen we regelmatig principes en methodes uit de literatuur voor, om je uit te dagen op een andere manier te kijken naar het leerproces van jezelf of van een ander. We oefenen hier eerst met de theorie – welke principes zijn bekend en wat betekenen ze precies? – om vervolgens met je eigen casuïstiek aan te slag te gaan. Hieronder enkele voorbeelden.
Het spreekt me aan dat we werken met een gemeenschappelijk model voor persoonlijk leiderschap en dat gebruiken als invalshoek voor reflectie. Het werken met de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid (Stephen R. Covey, eigenschap 1) heeft bijvoorbeeld geholpen om mijn situatie te verhelderen.
De aanpak Appreciative Inquiry (AI) – waarin je waarderend onderzoekt – is ontwikkeld door David Cooperrider en Suresh Srivastva. Vanuit het CAOP is een reflectiemethode ontwikkeld, vergelijkbaar met de stappen uit de Start-up.
Marshall Rosenberg ontwikkelde een methode om in gesprek te komen op het niveau van behoeften en de ander vrij te laten in zijn respons op een verzoek dat je hem doet. De methode bestaat uit vier stappen:
Hier maken we gebruik van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap, van Stephen R. Covey.
Jezelf tijd gunnen om even stil te staan en te reflecteren, blijkt lastig. De waan van de dag overheerst vaak. Opdrachtgevers en het werk krijgen vaak voorrang. Echter actie (je leeractiviteiten) en reflectie (ReflectieLabs) versterken elkaar en je ontwikkeling. Eenmaal in het ReflectieLab kom je even tot rust en voer je andere gesprekken met collega’s. Er ontstaan mooie en kwetsbare momenten. Je gaat met nieuwe inzichten en een andere energie de bijeenkomst uit.
Wil je ook reflecteren op je eigen ontwikkeling? Breng dan je leeractiviteiten of leeractiviteiten in kaart en stel jezelf een aantal vragen. Wat heb je ervaren? Wat ging er goed? Wat zijn je eyeopeners? En waar wil je volgende stappen in zetten? Zoek waar mogelijk een collega of ‘peers’ met wie je deze vragen samen kunt doorlopen.
Wie weet hebben deze blogs je geïnspireerd om zelf of met collega’s aan de slag te gaan met een leervraag of om een vakmanschapstraject op te zetten in je eigen organisatie. Dat draagt bij aan een open leercultuur. Wil je hierbij tips of advies, neem dan gerust contact op via de button hieronder.
Rebecca Schoon en Joke Dekker zijn adviseurs bij het CAOP, zij begeleiden vakmanschapstrajecten
Alles is Gezondheid, iPH en het CAOP werken al langer samen op het gebied van duurzame inzetbaarheid en vitaliteit. Die… Meer
De zoektocht naar de meest favoriete leraar van Nederland is weer begonnen. De vier favoriete, om duidelijk te zijn. Voor… Meer
Het zal niemand ontgaan zijn dat sociale veiligheid het afgelopen half jaar veelvuldig onderwerp van gesprek is geweest in de… Meer
De afgelopen vijf jaar is het aandeel ondersteuners in het primair onderwijs met ruim 50% toegenomen. Wat doen deze ondersteuners… Meer
Heeft de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in januari 2020 effect gehad op de rechtspraak over ambtenaren?… Meer
Hoe verder als de bestuurder niet naar de OR luistert en geen beslissing neemt in de uitbreiding van het aantal… Meer
Hoe ziet de arbeidsmarkt van de toekomst eruit? Het CAOP wil kennisontwikkeling en onderzoek op het gebied van arbeidsmarkt en… Meer
Maar we gaan graag met je in gesprek. Neem contact op en wij koppelen je vrijblijvend aan één van onze experts.