Onderzoek naar blootstelling aan Chroom-6: hoe nu verder?
Werkenden bij Defensie, de NS en in Tilburg zijn in het verleden ziek geworden nadat zij zijn blootgesteld aan chroom-6.… Meer
Blog
Het CAOP faciliteert VakMensen, een vakmanschapstraject waaraan alle medewerkers van het CAOP kunnen meedoen. Na de Start-up ontplooi je leeractiviteiten om je eigen leervraag te beantwoorden. Sommige activiteiten zijn individueel, maar het blijkt ook fijn om samen aan de slag te gaan met je leeractiviteiten. In de Open Space is dat mogelijk. Open Space is de virtuele werkplaats van het vakmanschapstraject. Ook niet-deelnemers aan het vakmanschapstraject kunnen meedoen aan de Open Space activiteiten. Dat komt de leercultuur binnen de organisatie en de zichtbaarheid van het vakmanschapstraject ten goede.
Blog Joke Dekker en Rebecca Schoon
In onze vorige blog lieten we zien hoe je volgens het principe van Appreciative Inquiry (AI) je eigen leervraag kunt formuleren in een gezamenlijke Start-up. De volgende stap is om aan de slag te gaan met je leervraag en zo ook met je ontwikkeling. Hoe organiseren we dat bij het CAOP?
Naast het individueel leren, stimuleren we je om je eigen kennis en ervaring te delen met collega’s via bijvoorbeeld themasessies, workshops en boekbesprekingen. Of door gezamenlijk een leeractiviteit vorm te geven. Onze ervaring is dat in de virtuele Open Space deelnemers met plezier samen in actie komen voor hun ontwikkeling.
De voordelen van Open Space activiteiten zijn dat:
‘Strategisch visueel communiceren’ is een voorbeeld van een Open Space activiteit. In deze training werd de meerwaarde van visuele communicatie toegelicht en leerden deelnemers zelf visuele werkvormen te gebruiken. De training heeft het handelingsrepertoire van betrokken collega’s verbreed. Twee collega’s organiseerden vervolgens een ‘snelkookpan’-sessie van een uur voor de collega’s die verhinderd waren bij de training. Dit hielp de twee collega’s om het geleerde nog meer eigen te maken.
Een uitgebreider traject was de training om een dialoog te begeleiden. Doordat collega’s samen deze in company georganiseerde training volgden, hadden ze een gemeenschappelijke basis waar ze later in hun werk op konden bouwen. En dit heeft meer collega’s geïnspireerd om een training te volgen.
De dialoogtraining leerde me onder andere dat je als begeleider van een dialoog je ook echt moet beperken tot die rol en er helder in moet zijn wanneer je daarbinnen bijvoorbeeld ook als inhoudsdeskundige optreedt. Na de leergang heb ik de dialoog verschillende keren in de praktijk gebruikt en dat ging toen veel beter: deze bijeenkomsten hadden mooie opbrengsten met enthousiaste en tevreden klanten.
In tegenstelling tot bovenstaande activiteiten waarbij externe trainers waren betrokken, hebben collega’s gezamenlijk een reeks van Open Space leeractiviteiten ‘in eigen beheer’ vormgegeven. Eerst een boekbespreking en vervolgens een organisatiebrede workshop ‘Design Thinking’ waarin twee deelnemers een podium pakten.
Een ander voorbeeld is een marktplaats ‘bewegingsgerichte aanpak’ als startpunt van een reeks aan activiteiten. Tijdens de marktplaatsbijeenkomst deelden vijf deelnemers kennis over vijf verschillende bewegingsgerichte aanpakken die ze tijdens hun werk of in een training hebben opgedaan. Via een roulerend systeem kwamen collega’s met elkaar in gesprek over hun aanpak. Uit deze marktplaatsbijeenkomst, zijn vijf vervolgactiviteiten voortgekomen met steeds een deelnemer als trekker: twee boekbesprekingen, een lerend netwerk ‘procesbegeleiding’, een themasessie over een dialoogmethodiek die in de zorg en het onderwijs wordt toegepast, en een workshop Design Thinking.
Iedereen ontwikkelt en leert op een andere manier. Binnen VakMensen heb je de ruimte om zelf je leeractiviteiten vorm te geven op een manier die bij jou past. Manon Ruijters heeft vijf leervoorkeuren beschreven, die kunnen helpen bij het vormgeven van je leeractiviteiten:
Mijn leervraag is hoe ik minder snel het voortouw neem en mijn visie ‘opdring’. Daarnaast heb ik de neiging om de organisatie en verdere stappen in een proces op me te nemen, zodat het geen gedeeld project wordt, maar mijn verantwoordelijkheid. Als ik de leiding van het gesprek bij de anderen laat en hen vooral zelf laat bedenken of zij een probleem hebben, of ze iets willen en wie dat dan moet organiseren, is de uitkomst verrassend positief. Ik geef alleen toelichting, benoem hoe anderen het doen en laat het verder aan hen. Als het aankomt op het praktisch organiseren van een en ander leun ik bijna letterlijk achterover en zeg bewust niets. Pas als mensen zich aanmelden voor organisatie bied ik aan hen te ondersteunen hierbij. Gevolg is dat het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt gezien en een gezamenlijk gedragen project, waarbij mijn hulp dankbaar wordt aanvaard.
Overigens heb ik nog steeds wel de neiging terug te vallen in oud gedrag als ik niet bewust vooraf en tijdens gesprekken met de nieuwe aanpak bezig ben. Wel is me inmiddels duidelijk geworden dat het loont om erbij stil te staan.
Heb jij leeractiviteiten die je samen met anderen kan oppakken? Denk hierbij aan gezamenlijk een werkbezoek organiseren, een training volgen of samen een leeractiviteit vormgeven voor collega’s. Pak iets op wat je energie geeft en aansluit bij je leervraag.
In de leercyclus is het ook belangrijk stil te staan bij je ontwikkeling door te reflecteren op je activiteiten en ervaringen. Hoe je dit kunt aanpakken, laten we je zien in onze volgende blog: Samen reflecteren op je eigen ontwikkeling.
Rebecca Schoon en Joke Dekker zijn adviseurs bij het CAOP, zij begeleiden vakmanschapstrajecten
Werkenden bij Defensie, de NS en in Tilburg zijn in het verleden ziek geworden nadat zij zijn blootgesteld aan chroom-6.… Meer
Een werkgever moet voor iedereen die er werkt een sociaal veilige en integere werkomgeving bieden. Om als organisatie zo’n werkomgeving… Meer
Ze omspannen hetzelfde decennium: de ‘Lerarenagenda 2013-2023’ en het bestaan van de bijzondere Leerstoel Onderwijsarbeidsmarkt van Tilburg University en CAOP.… Meer
Hoe ziet onze toekomst er straks uit met een tekort aan zorgmedewerkers? En voor welke moeilijke keuzes komen we dan… Meer
Hannah Postma is de winnaar geworden van de CAOP-scriptieprijs 2022. Op donderdag 9 maart 2023 heeft zij de prijs in… Meer
Voorheen was de maatwerkregeling duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden (MDIEU) alleen beschikbaar voor sectoren, maar daar komt verandering in. Bedrijven… Meer
Hoe richt je de structuur van een organisatie in om duurzaam aandacht te houden voor sociale veiligheid? Welke rol spelen… Meer
Maar we gaan graag met je in gesprek. Neem contact op en wij koppelen je vrijblijvend aan één van onze experts.