Zoeken Menu

#WOEST: De publieke professional en de ‘boze burger’

7-03-2018

Om beter om te kunnen gaan met boze en agressieve burgers volgen (publieke) professionals vaak trainingen. Hoe belangrijk het ook is om ‘nieuwe’ vaardigheden te versterken, de opgave is veel groter. Een deel van het maatschappelijk onbehagen van burgers vloeit direct voor uit de wisselwerking tussen overheid en burger, en het bestaan van verschillende beelden van wat we van de publieke sector mogen verwachten. Dit schrijven Corina Hendriks en Niels-Ingvar Boer van het CAOP in de essaybundel #WOEST van de Raad voor het Openbaar Bestuur. #Woest is gisteravond gepresenteerd voor een volle zaal in de Balie in Amsterdam.

In de bundel bespreken 25 verschillende experts in 18 essays hoe de overheid met verontwaardigde burgers kan omgaan. Alhoewel ‘woeste burgers’ soms de grenzen van de democratische rechtsstaat ondermijnen en overschrijden, is verontwaardiging ook een kracht en een kans voor de democratie en openbaar bestuur. ‘Een ‘anti-fragiele’ democratische rechtsstaat kan zichzelf versterken door maatschappelijke onvrede en woede’, zo stelt Sarah de Lange, een van de samenstellers van de bundel. Politici, bestuurders en ambtenaren spelen hierbij een cruciale rol.

#WOEST is verkrijgbaar bij Amsterdam University Press. Ook onder andere Herman van Gunsteren, Sarah de Lange, Jacqueline van Stekelenburg, Alex Brenninkmeijer, Pieter Tops, Sjaak Koenis en Eefje Steenvoorden hebben een essay geschreven.

Voor meer informatie over #WOEST

Website Raad voor het Openbaar Bestuur

Website van Amsterdam University Press

U kunt ook contact opnemen met senior-onderzoeker Corina Hendriks via c.hendriks@caop.nl en manager Kennis Niels-Ingvar Boer via n.i.boer@caop.nl