Zoeken Menu

Werkstress aanpakken met de RI&E: workshop voor or-leden

15-05-2018

Werkstress en werkdruk. Wat kan de or eraan doen? En hoe kan de RI&E hierbij helpen? Tijdens de workshop ‘Werkstress aanpakken met de RI&E’ in de week van de RI&E krijgt u als or-lid tips & trics. Kom ook naar deze workshop op dinsdag 11 juni bij het CAOP. Aanmelden kan tot 5 juni.

Werkstress is een groot probleem voor werkend Nederland. Uit verschillende onderzoeken (onder meer van het CBS en TNO) blijkt dat 1 op de 7 medewerkers last heeft van burn-outklachten. En ook binnen de organisatie hoor je vaak werknemers klagen over werkstress en werkdruk. Als de or dit verschijnsel wil aanpakken, is het allereerst nodig om het antwoord te vinden op een aantal vragen. Over hoeveel medewerkers praten we? Zijn die medewerkers gewoon ‘lekker druk’ of is er werkelijk een probleem?

Oorzaak werkdruk

Om werkdruk te kunnen aanpakken, moet de or ook de bron achterhalen. Krijgen medewerkers voldoende steun van hun leidinggevende? Is de organisatie van het werk wel efficiënt ingericht? Eisen de klanten te veel? Of nemen werknemers zelf te veel hooi op hun vork? Hebben ze genoeg kennis en vaardigheden en krijgen ze voldoende scholing? Werkdruk en werkstress ontstaan vaak door een samenspel van factoren, die per organisatie en afdeling kunnen verschillen.

Welke mogelijkheden biedt de RI&E?

De RI&E biedt voor ondernemingsraden veel kansen om psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en werkstress in het bijzonder aan te pakken. In deze workshop lopen Harry Hartmann, trainer medezeggenschap, en Renske Licht, adviseur onderwijs, de mogelijkheden langs. U krijgt onder meer tips en trics voor de verdiepende RI&E PSA.

Praktische informatie

Deze workshop is bedoeld voor or-leden die met hulp van de RI&E werkdruk willen aanpakken. De workshop richt zich vooral op or-leden bij de overheid, maar u bent ook welkom als u in een andere sector werkt. Normaal kost deelname 200 euro, maar vanwege de Dag van de RI&E krijgt u 25 % korting en betaalt u slechts € 150,00,-.

Datum en tijd: maandag 11 juni van 9.30 tot 12.30 uur (aansluitend is er een lunch)

Locatie: Bentinckzaal CAOP, Lange Voorhout 13, Den Haag

Aanmelden

U kunt zich tot 5 juni aanmelden voor deze workshop door een mail te sturen naar opleidingen@caop.nl.

Week van de RI&E

Deze workshop wordt gehouden in het kader van de Week van de RI&E. Dit is een initiatief van het Steunpunt RI&E in samenwerking met de sociale partners om extra aandacht te vragen voor veilig en gezond werken, met als basis de risico-inventarisatie- en evaluatie (RI&E). Kijk voor meer informatie op de website over de Week van de RI&E.