Zoeken Menu

Trends over kosten en prestaties van de publieke sector nu voor iedereen online toegankelijk

18-10-2018

Onderwijs, gezondheidszorg, politie en justitie en infrastructuur: veel publieke diensten worden geheel of gedeeltelijk betaald met belasting- en premiegeld. Welke prestaties leveren ze daarvoor en betalen we daar nu meer of minder voor dan vroeger? De antwoorden op deze belangrijke maatschappelijke vragen, zijn sinds 17 oktober voor iedereen te vinden op www.TrendsinPubliekeSector.nl (TiPS).

TiPS bevat een grote hoeveelheid gegevens over kosten, prestaties en productiviteit van de publieke dienstverlening, te beginnen met de sector veiligheid en justitie. Naast trendcijfers over kosten en prestaties vanaf 1980, vinden bezoekers in TiPS ook cijfers over de kwaliteit van de dienstverlening. Bovendien bevat TiPS beleidsrijke informatie door belangrijke beleidsmaatregelen in beeld te brengen en visueel te koppelen aan de productiviteitsontwikkeling.

Schat aan informatie

Dit levert een schat aan informatie op over het reilen en zeilen van de publieke dienstverlening en de ontwikkelingen daarin. Door de gebruikersvriendelijke opzet van TiPS zijn die trends voor iedereen in een oogopslag inzichtelijk. Voor de politiek, beleidsmakers, bestuurders en wetenschappers. Maar ook journalisten, studenten, publieke dienstverleners én natuurlijk alle andere burgers kunnen in TiPS snel vinden wat er allemaal met het belastinggeld is en wordt gedaan.

Fasegewijs

TiPS start met de ‘module’ veiligheid en justitie, die de sectoren politie, rechterlijke macht (rechtspraak en OM) en gevangeniswezen omvat. Over een paar maanden staat de module onderwijs online, gevolgd door de modules zorg en infrastructuur.

Initiatief van IPSE Studies

TiPS is een initiatief van de stichting IPSE Studies, samen met de Leerstoel Productiviteit in de Publieke sector van de EUR en het CAOP. De TiPS-database is ontwikkeld door IPSE Studies in het kader van een door het ministerie van BZK gesubsidieerd meerjarig onderzoeksprogramma over de relatie tussen productiviteit, sturing en innovaties in de publieke sector.