Zoeken Menu

Stoppen met or-werk bij deelname generatiepact?

6-06-2018

Moet een or-lid zijn of haar werkzaamheden voor de ondernemingsraad stoppen bij deelname aan het generatiepact voor oudere werknemers? Nee. De organisatie kan niet van or-leden verwachten noch eisen dat ze hun lidmaatschap opgeven. Dit blijkt uit de rubriek Vraag & Antwoord in het meinummer van OR/Magazine.

Harry Hartmann, adviseur medezeggenschap bij het CAOP, beantwoordt in elk nummer van het OR/Magazine vragen over medezeggenschap. Hij benadrukt dat or-werk ook gewoon werk is. Dat betekent dat zolang een or-lid een arbeidsovereenkomst heeft met de organisatie hij of zij gewoon lid kan blijven van de ondernemingsraad.

Deze maand geeft Hartmann ook antwoord op vragen als: Kan de or een hele afdeling uitnodigen voor een raadpleging? En wat kan de or doen om proactiever aan de slag te gaan met het opleidingsplan van de organisatie?

Proactief

Hartmann benoemt in het kader van een proactieve or enkele voorbeelden van mogelijke acties wat betreft een opleidingsregeling. Het is volgens hem van belang om de bestuurder op korte termijn inzicht te laten geven in de huidige gang van zaken rond scholing. Dit kan het uitgangspunt worden voor een bespreking tussen or en bestuur om samen tot een echte regeling te komen.

 Lees alle or-vragen en de antwoorden van het CAOP (101 KB) in het OR/Magazine van mei.

Stel uw vraag over medezeggenschap

Iedere maand beantwoordt het CAOP in OR/Magazine gratis de vragen van lezers. Snel en deskundig, binnen enkele werkdagen. Ook een vraag stellen over medezeggenschap? Ga naar de vragenservice van OR/net.