Zoeken Menu

Presentatie en dialoog met Arabische rekenkamers over integriteit

4-10-2017

Op uitnodiging van de Algemene Rekenkamer brengt een delegatie van Arabische rekenkamers een vijfdaags werkbezoek aan Nederland. Zij wil onder andere leren over integriteitsmanagement en risicoanalyse, gebieden waarop het CAOP deskundig is. Marjolein van Dijk is adviseur integriteit en heeft op 2 oktober een presentatie met dialoog verzorgd aan het gezelschap. Het valt haar op dat de Rekenkamers al veel stappen hebben gezet om integriteit te borgen in hun organisaties.

Onafhankelijkheid borgen

Werknemers bij een rekenkamer moeten onafhankelijk hun werk kunnen doen. Hoe waarborg je dat? Hoe veranker je integriteit in het DNA van een Rekenkamer. Welke bijdrage kan een risicoanalyse hebben? Dit zijn enkele vragen waar de delegatie nieuwsgierig naar is. Van Dijk heeft gesproken over de zeven dimensies van integriteitsmanagement en hoe verschillende sleutelfiguren daar een rol in spelen. Ook is zij ingegaan op het belang van een risicoanalyse en heeft de twee modules van de CAOP-risicoanalyse laten zien om een beeld te geven van hoe snel die resultaten laat zien.

Van Dijk: ‘Ik heb met veel plezier bijgedragen aan het werkbezoek van de delegatie. De arbeidsmarkt wordt steeds internationaler en integriteit is een onderwerp dat altijd en overal speelt. Internationale uitwisseling zorgt ervoor dat we van elkaars ontwikkelingen leren.’

Sharaka

Het werkbezoek is onderdeel van een vijfjarig Sharaka-programma (‘Sharaka’ betekent partnerschap) om een bijdrage te leveren aan een goed werkend bestuur en effectieve publieke dienstverlening. De betrokken Arabische landen zijn Algerije, Irak, Jordanië, Libanon, Marokko, de Palestijnse Gebieden en Tunesië.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marjolein van Dijk, adviseur integriteit, m.vandijk@caop.nl.

U kunt ook kijken op de expertisepagina over integriteit.