Zoeken Menu

Onafhankelijk onderzoek moet onderste steen boven halen

7-04-2017

Onafhankelijk onderzoek is gestart naar mogelijk contact van tewerkgestelden met Chroom-6 en de eventuele gevolgen daarvan. De gemeente Tilburg heeft daarvoor het CAOP gevraagd dit traject op verschillende manieren te ondersteunen.

Langdurig werkloze mensen gaan in Tilburg aan het werk op een project van het gemeentelijk re-integratiebedrijf tROM. Dit gebeurt op het terrein van NS NedTrain in Tilburg. Deelnemers gaan er op verzoek van de gemeente tussen 2004 en 2011 aan de slag met de verwachting daardoor op termijn een baan te krijgen. Op de werkvloer doen deelnemers daarom werkervaring op. Tijdens het werk komen de deelnemers, net als medewerkers van NS NedTrain misschien in contact met Chroom-6. De grondverflaag van de treinen waarmee zij werken bevatte mogelijk deze stof. In vaste vorm doet Chroom-6 de gezondheid geen kwaad. Wanneer mensen lang of veel in contact komen met de losse vorm – zoals poeder of damp – dan kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Om dit allemaal uit te zoeken, heeft de gemeente Tilburg een onafhankelijke Onderzoekscommissie ingesteld. De Commissie staat onder voorzitterschap van de waarnemend burgemeester van Dordrecht, de heer Peter van der Velden.

Ondersteuning CAOP

Bij het CAOP zijn verschillende taken belegd. Het bureau ondersteunt de Onderzoekscommissie, bemenst het Informatie- en meldpunt en organiseert de Vertrouwens- en klachtencommissie. Het secretariaat van de commissies en de communicatie zijn er ook in handen gegeven. Het CAOP ondersteunde al het ministerie van Defensie en de Nederlandse Spoorwegen met soortgelijke verzoeken. Het RIVM en de Universiteit van Maastricht spelen een belangrijke rol in de wetenschappelijke verdieping van het onderzoek.

Meer informatie: www.tilburg.onderzoekscommissiechroom-6.nl