Zoeken Menu

Gold Impact Award voor veranderaanpak van SOM

24-08-2017

Stichting Arbeidsmarktfonds MBO (SOM) heeft een belangrijke internationale prijs gewonnen voor de veranderaanpak die zij faciliteert voor het vormgeven van strategisch gezondheidsbeleid van mbo-instellingen. De aanpak, die is ontwikkeld door Maaike Sauerborn, adviseur strategisch gezondheidsbeleid bij het CAOP en Pepijn Nicolas, facilitator bij Spinner.to, is beloond met de Gold Impact Facilitation Award van de International Association of Facilitators (IAF).

Sauerborn introduceerde de aanpak op het gebied van strategisch gezondheidsbeleid, gebaseerd op een community based veranderbeweging, in het mbo in 2014. Inmiddels heeft de aanpak zich als een olievlek verspreid, maken bijna alle 65 mbo-scholen hier deel van uit en is een versterkend netwerk ontstaan van stakeholders.
In plaats van een traditionele overtuigingscampagne startte SOM een community based veranderbeweging: een gefaciliteerde ‘kameraadschap van heldhaftige ridders’ met als doel een zelfvoorzienend lerend netwerk. De instellingen en medewerkers vormen zelf de spil van de verandering en betrekken elkaar bij vernieuwende initiatieven. Prominente kenmerken van de aanpak:

  • Helden kiezen hun eigen pad. Met eigen ambities, startpunt, doelen en tempo.
  • Kameraadschap: deelnemers helpen elkaar i.p.v. centraal steun te krijgen.
  • Ridderschap: oudere ‘generaties’ helpen de jongere op weg.
  • Faciliterend leiderschap door SOM: in plaats van te trekken en te overtuigen biedt SOM steun aan het vergroten van de beweging door het bieden van tijd, ruimte, een team van facilitators en methoden om deelnemers te inspireren en te stimuleren om hun eigen pad te vinden en gezamenlijk een beweging op gang te brengen.

Award

De IAF is een internationale organisatie die actief is in 65 landen en zich inzet voor het realiseren van krachtige en blijvende verandering. Door vernieuwende en effectieve veranderprocessen te steunen, stimuleert de IAF verandering van gedrag en denkbeelden van individuen en groepen. Elk jaar reikt de IAF een aantal prijzen uit aan baanbrekende initiatieven op het gebied van verandermanagement.